Огромна част от хората пропускат закуската сутрин. Било то заради липсата на време или апетит, или дори заради диета, масово хората отказват да приемат каквато и да е храна рано сутрин.

Има много проучвания по темата, като общо взето, резултатите от тях са на двете крайности. Със сигурност пропускането на закуската има и своите ползи, но доста специалисти смятат, че храненето сутрин със здравословни продукти има доста повече плюсове.

Ускорява метаболизма

Докато спим, освен съзнанието ни, тялото също е в покой и метаболизмът е забавен. С първото хранене за деня ние му даваме сигнал, че е време отново да се ускори.

По този начин, освен, че помагаме на храносмилателната система, контролираме и по-добре теглото си.

Помага с отслабването

Тази точка е препратка към предишната, но си заслужава да ѝ отделим специално място именно, заради следното проучване:

Преди по-малко от 10 години група американски учени направили експеримент - участници с наднормено тегло, всеки ден в продължение на 3 месеца, хапвали здравословна храна сутрин. За същия период, били проследявани килограмите на участници, които пак били с наднормено тегло, но те били лишавани от закуска.

Участниците от първата група свалили 8 кг за този период, докато тези от втората група – само 3 кг.

При по-нататъшен разговор с участниците, тези, свалили по-малко, признали, че за тези 3 месеца апетитът им на вечеря нараснал доста.

Именно заради това ви съветваме да се храните сутрин, за да предотвратите излишните калории на обяд и вечеря.

Зарежда ни с енергия

Закуската сутрин тонизира по-успешно и от кафето. Естествено тук говорим за балансирана закуска, богата на протеини, „бавни“ въглехидрати и полезни мазнини.

Закусвайки, ние даваме на тялото си добра доза макро- и микронутриенти още в началото на деня. Това ще повиши концентрацията и енергията през деня.

Консумирайки закуската, можем да приемаме и таблетки с витамини и минерали, които е силно препоръчително да се приемат по време или след хранене.

Така освен, че ще сме по-тонизирани, ще повишим и имунитета си.

Намалява нивата на лошия холестерол

Ябълките, овесените ядки и зеленият чай са продукти, които сме свикнали да консумираме основно сутрин. Смята се, че редовната им консумация контролира успешно нивата на общия холестерол, като намаля „лошия“ и повишава „добрия“.

Когато пропускаме закуската е много вероятно спестените калории от нея да се прехвърлят на обяд и вечеря, като тогава ще си ти наваксаме от други по-тежки храни.

Затова ви съветваме сутрин да си забъркате купичка с овес, кисело мляко и ябълки, които ще ви заситят и ще помогнат да бъдете по-здрави.