Работата в днешни дни ни залива отвсякъде и то непрекъснато.

Страшно много хора ежедневно се лишават от пълноценен сън, за да свършат повече работа, но това винаги ли оказва желания ефект? Винаги ли да предпочетеш да работиш няколко часа повече ти гарантира, че ще свършиш нещо по-добро?

И докато някои хора избират да работят в късните вечерни часове, то други решават, че ранните утринни са доста по-подходящи – все пак си поспал поне малко, нали?

Въпреки малкото количество, но все пак съществуващото такова, логика, учените откриват, че да работиш преди 10 сутринта е всъщност еквивалентно на чисто физическо мъчение и че тези хора допускат огромна грешка, която ще си донесе своите последствия в бъдеще време.

Оказва се, че наистина има причина да не можете да спрете да натискате бутончето „Дрямка“, когато звънне алармата ви, и то причина на научна основа. Според някои изследвания и проучвания човешкото тяло не е пригодено биологически да става преди 10 часа сутринта.

Според професор Пол Кели, изследовател от Оксфордския университет, да се събуждаш ежедневно по-рано от това определено време, за да тръгваш на работа, на училище или където и да било другаде, може да доведе до повишени нива на стрес в организма, до хронична умора и изтощение и дори да предизвика появата на някои болестни състояния в някои от по-чувствителните хора с не толкова силна имунна система.

В интервю, Пол Кели споделя, че преди да достигнем 55-годишна възраст, циркадният ни ритъм въобще не съвпада с приетото „подходящо“ и широко разпространено време за работа – а именно така познатото на всички ни – от 9 до 5 – нормалният 8-часов работен ден.

Проведени са различни проучвания, които показват че поне до 8:30 учениците ще се борят да се съсредоточат върху занятията си и върху това, което имат да правят.

Според Кели, най-доброто време да започнат учебните часове е около 11 сутринта, когато учениците ще са се наспали, ще са във форма и ще са вече разсънени и готови да работят с пълна сила, а не рано сутринта когато още се опитват да се осъзнаят къде са и да се разсънят.

Той смята, че така ще се наблюдава поне около 10 процента подобрение в оценките и резултатите от различните изпити.
Същото важи и за по-възрастните от нас, които трябва да са на работа преди 10 сутринта.

Проучванията сочат, че екипите са всъщност много неефективни през това време и вместо да свършат повече работа, те единствено се стараят да не заспят с отворени очи.

Според Пол Кели трябва да се съобразяваме с 24-часовото денонощие, а именно са не се опитваме да работим преди изгрев слънце или след залез слънце.

Това е и причината да не ни се яде рано сутрин – времето, което ни е предопределено за закуска, която и често пропускаме вследствие липсата на апетит – биологичният часовник на тялото ни не е настроен да иска храна толкова рано.

От друга страна обаче е настроен за сън, който ние му отнемаме и така нарушаваме някои жизненоважни функции, които организмът ни трябва да изпълнява, за да водим ние един хубав пълноценен живот.

Пол Кели смята, че не бива да си играем на Господ и за да бъдем здрави възможно най-дълго време трябва да слушаме тялото си, а именно да го оставяме да спи сутрин, когато му се спи и когато е програмирано да прави това, а не да го насилваме и лишаваме от нужното му количество сън, само и само за да станем по-рано и така и така да бъдем неефективни.

Според Кели това трябва да се промени и много компании всъщност ще спечелят от това да променят работното време на служителите си към по-добро.