Микробите, обитаващи почвите и водата, помагат на имунитета.

Хората, живеещи в градовете изпитват сериозен недостиг на микробите, обитаващи естествената среда и имащи значение за пълноценното функциониране на имунната система на човека.

До това заключение стига екип от изследователи от САЩ, Пуерто Рико, Бразилия и Перу, чийто труд е публикуван в списание Science Advances.

Учените анализирали състава на бактериите по стените и подовете на домовете по долината на река Амазонка.

Жилищата варирали от малки къщурки в джунглите на границата между Перу и Еквадор до многоетажни домове от западен тип в големия бразилски град Манаус.

След приключване на проучванията във връзка с научния труд и анализ на данните изследователите установили, че в градските домове, за разлика от селските, се наблюдава излишък от „човешки“ бактерии, и катастрофално не достигат природните микроорганизми, живеещи в околната среда и от дълбока древност съжителствали с човека.

Става въпрос за бактериите, обитаващи почвите, водата, в организмите на насекомите.

Учените засега не знаят точно по какъв начин разликите в бактериалната флора на градските и селските жилища влияят на здравето.

Но предходните изследвания показват, че между недостига в природната среда на бактерии и високото ниво на алергични и автоимунни заболявания сред населението на развитите страни има несъмнена връзка.

Т.нар. хигиенна теория гласи, че животът в стерилни условия, или близки до тях, води до нарушаване на нормалната функция на имунната система на човека.

Изследователите също са установили, че по състава на човешките бактерии, събрани от подовете и стените на различни помещения в дома, може да се разбере за какво се използва то – кухня, баня, тоалетна и така нататък.

Така например в банята преобладават микроорганизмите, живеещи в устната кухина, в тоалетната чревните бактерии, а в кухнята хранителни бактерии.

Авторите на изследването предполагат, че това е опасно, тъй като в условията на лоша вентилация и недостатъчното проветряване на градските апартаменти се увеличава риска от размножаване на патогенни микроорганизми.

Наскоро пък изследователи от Лондонското училище по хигиена установиха, че градският шум съкращава продължителността на живота.

Проведеното изследване е още един повод да не изоставяме своите родни домове, където и те да се намират из страната, тъй като, макар и младите да не обръщат внимание, най-ценното на един човек е здравето.

А в големия град се оказва, че продаваме здравето си за постигане на някакъв имагинерен успех, който е абсолютно недостатъчен, за да компенсира щетите, които нанасяме на собственото си здраве.

Неслучайно напоследък медиите все по-често огласяват случаи на българи, които се отказват от забързания и изключително стресиращ начин на живот в града и се завръщат или по родните места, или в някое отдалечено място населено място, което е в непосредствена близост до природата и наоколо няма замърсяващи производства.

До разбирането, че трябва да напуснат града достигат хора, които са постигнали успех в града, печелят достатъчно, но някак не се чувстват добре в тесния градския апартамент и за това закупуват имоти и се установяват по селата.

И това изследване е още аргумент в подкрепа на това решение – недостигът на бактерии в градовете прави имунната ни система много по-уязвима, а и освен това се повишава риска от развитие на коварните автоимунни заболявания, причините за появата на които все още не са съвсем известни, но има основателни подозрения, че се дължат на прекалено чистата среда на обитаване от човека.