Не на всеки се случва, но е факт – някои хора просто не могат да понасят гледката на кръв и когато се наложи да се сблъскат с нея, нуждата да седнат ги връхлита моментално, главата им се замайва, започва да им се гади, започват да се чувстват нервни и безпокойни, краката спират да ги държат и внезапно им прилошава.

Това може да е наистина страшен минус, който да ви попречи много в живота ви, но за жалост е нещо, което ви е вродено и няма как да бъде променено просто ей-така – процесът е много труден, изисква много усилия и време и не е нещо, което всеки един от нас може да направи.

А ако не искате – не е и нужно. Просто ще трябва да се откажете от професията на хирург.

За жалост обаче, всъщност доста по-често, отколкото бихме искали, дори и да не работим в болницата, ни се налага да се сблъскваме с човешка кръв, било то при порязване, при падане или при някои други случаи.

Но какво седи зад това внезапно прилошаване и отвратителното нещо, което се случва в гърдите ни, когато сме изправени пред някоя гледка, включваща кръв? Защо някои от нас са сякаш имунизирани срещу нея и тя хич не им влияе, а други са способни дори да изпаднат в безсъзнание, дори и като си помислят за нея?

Какво се случва с тялото ни, когато видим кръв?

Според проведените изследвания, най-голяма роля за това как кръвта ни кара да се чувстваме има така наречения блуждаещ нерв. Това е един от най-важните ни черепномозъчни нерви, отговарящ за вътрешните органи, гълтача, някои части от езика ни, гръкляните ни мускули и тези на гълтача. Но какво общо има той с прилошаването в такъв случай?

Учените не могат да установят причината защо той реагира при гледката на кръвта, но факт е, че реагира. И реагира по такъв начин, че кара кръвното ни налягане и сърдечният ни ритъм да паднат едновременно и то доста.

Тази рязка промяна оказва ясен ефект върху самия ни мозък – количеството на кръвта, която достига до него бива силно намалено и следователно, заедно с нея бива намалено и количеството кислород, което мозъкът ни трябва да получава принципно. Именно тази липса на кислород и кръв е причината да губим съзнание.

Какво се случва на хората, на които не им прилошава?

Не винаги блуждаещият нерв реагира по този начин, обаче.

Понякога има случаи, когато тялото навлиза в така нареченото състояние на „Бий се или бягай“ – тогава, за разлика от случая с блуждаещия нерв и прилошаването, организмът ни отделя огромно количество адреналин и се получава не понижаване на кръвния ни пулс и на сърдечния ни ритъм, ами напротив – точно обратното – те се повишават, мускулите ни се напрягат, енергията ни се увеличава и следователно сме по-силни и по-бързи от обикновено.

При вида на кръвта организмът се чувства застрашен за самия себе си и затова навлиза в това състояние, където трябва да изберем – да останем и да се бием или да бягаме за живота си. Той приема гледката на кръвта като заплаха и чувства безпокойство.

Това е причината, поради която на някои хора им прилошава, като видят кръв, а на други не – това каква е вродената реакция на организма ви, обаче не зависи от вас.