Ако гола жена стои пред мъж, къде ще погледне той първо и защо? Какво можете да отсъдите за един мъж само при вида на ръцете му? Защо прилично изглеждащ човек може да бъде луд? Защо жените прокарват ръка през косата си, когато показват сексуален интерес? Отговорите на всички тези въпроси може би ще ви изненадат.

Ще разберете отговора на въпроси като с кого се срещаш, за кого се жениш, до такива от сорта на колко пари имаш или какви приятели, само след няколко секунди. Едва ли знаете, но отговорите на всички тези въпроси са дълбоко скътани в най-тъмните части на човешкия мозък. Има си причина, поради която захарта е сладка, ръмжащият звяр е опасен и т.н., и тя съвсем не е свързана с това дали вярвате в Бог или не, нито пък има нещо общо с политическите ви убеждения и общоприетите норми в обществото.

Красотата е може би най-първичната от всички енергии, взимащи участие в еволюцията, тя по свой начин казва: "аз съм в доста добро здравословно състояние и имам добри гени". Без значение дали красотата е в разцъфналото цвете, в опашката на пауна или просто в сините очи на някого, основното й предназначение има за цел да събира "идеалните" партньори.

Според изследване в списание "Neuropsychologia", тази примитивна форма на съобщения оказва влияние върху човешкото подсъзнание. Когато доброволци са били запитани да преценят възрастта на няколко красиви жени, центровете на мозъка им са били активирани, но когато са били помолени да отсъдят красотата на тези жени, центровете им в мозъка са били значително по-стимулирани. С други думи, когато трябва да прецените дали някой е красив, вие не получавате такова удоволствие, колкото когато оценявате красотата на подсъзнателно ниво.

Въпреки това може да опитваме да се борим и да отричаме тези инстинкти, но не можем да променим нищо. По-добре да ги приемем, признаем и да ги управляваме, вместо да ги игнорираме и отричаме. Изследвания, включени в списания като "Psychological Science", "Proceedings of Biology Science" и "Archives of Sexual Behaviors" са потвърдили, че жените си създават по-добро първо впечатление за някого, ако забележат в него лицева симетрия, добър мирис, балансирано телосложение и т.н.

При мъжете пък белези като големи гърди, изразена челюст и силен профил също силно грабват вниманието. В действителност, в две проучвания, представени в "Behavior Brain Science" и "АМJ", става ясно, че силата на една армия може да бъде определена само по чертите на лицето.

Според класацията за финансов успех на "Fortune 1000", първите 25 места могат да се определят само по лицевите черти на изпълнителния им директор.

Но между красота и атрактивност има разлика. В стаята не най-симетричният човек, който е и най-добре излгеждащ, непременно е най-атрактивният. Най-атрактивният е този, който излъчва доброта и самочувствие в онези 100 милисекунди, нужни на човешкия мозък, за да създаде първо впечатление.

Според проучване на Орегонския университет, влиянието на жена, коята е смятана за красива, е 50 процента, но при жена, която сама се смята за красива,  то е с около 70% повече, само защото тя излъчва самочувствие.