Кожните заболявания са като отражение на отношението на човека към самия него. Човешкото тяло е покрито с гъвкава и непроницаема за външни въздействия обвивка, която всъщност е и най-големият негов орган.

Покрай защитните и прочие физиологични функции, кожата играе важна роля във взаимодействието на човека с околната среда, хора, при установяване на социални контакти.

Усмивката, докосването, ръкостискането, прегръдката – благодарение на кожата можем да предаваме приятелски сигнали към околните и да ги усещаме.

Кожата служи като отражение на вътрешните емоции и преживявания и някои от тях, не бидейки изразени вербално, могат да доведат до развитие на кожни заболявания.

Психосоматика на заболяванията на кожата

Ако човек е загрижен за това какво мислят хората за него и желае да се представи пред тях в най-добра светлина, той внимателно избира дрехите си, старае се те да бъдат колкото е възможно по-красиви и колкото е възможно по-добре да отразяват неговия вътрешен свят, неговата същност.

Кожата е постоянна дреха и точно тя отразява вътрешното състояние на човека и отношението му към неговото собствено тяло и личност.

Психосоматичните заболявания на кожата в една или друга степен показват, че човек се срамува от себе си, от своята външност и че самооценката му е занижена.

Такива хора придават прекалено голямо значение на мнението на околните и постоянно подценяват себе си.

Стресът и преживяванията по повод собствената външност и положението в този свят, зависимостта от мнението на околните води до повишена тревожност.

Кожата може да реагира на такова състояние с локално зачервяване и повишена активност на потните жлези.

Прекомерната тревога, желанията, които човек не може да осъществи, могат да се проявят чрез възникването на сърбеж по различни части на кожата.

Ако човек не приема себе си, стреми се да се изолира от другите хора, не желае да влезе с тях в контакт, то на първо място страда неговата кожа, защитавайки го по този начин от нежелани взаимодействия.

Освен това много кожни заболявания, дължащи се на различни причини, например алергичните реакции към някакви вещества, се усложняват или рецедивират под въздействието на психологическите причини.

Уртикария или копривна треска

Представлява кожно заболяване, обусловено от възникване на алергични реакции към различни вещества. Но копривната треска най-често се развива на фона на нарушения на нервната и ендокринната система, които могат да се дължат на психологически причини.

Повишената раздразнителност, емоционалната нестабилност, хроничната умора или силната преумора могат да способстват за развитието на това заболяване.

Екзема

Рецидивирането на кожното заболяване е възможно вследствие на сериозни психологически травми, продължителни вълнения, преживявания, тревога.

Невродермит

Или атопичен дерматит също се развива на фона на емоционални натоварвания, преумора, стрес.

Заболяването се съпровожда със силен сърбеж, който води до влошаване на емоционалното състояние на пациентите, емоционална лабилност, безсъние.

Алопеция

За развитието на това състояние ключова роля играят нарушенията на висшата нервна дейност, възникващи като последствие от продължителни травмиращи психиката ситуации.

Лечение на кожни заболявания

Покрай отстраняването на непосредствените причини за съответното дерматологично заболяване, а също и проявяващи се кожни симптоми, често се назначава прием на седативни препарати.

Понижаване на нивото на тревожността, излагането на стрес, които са основни фактори или причини за рецидивиране или развитие на заболяването, съществено улеснява процесът на лечение.