Наскоро беше открита причината защо някои хора не пропускат да се разболеят при нито една грипна епидемия, нито пък по време на сезонните инфекции, а други не се подлагат на опасност по време на сезонните епидемии.

Според експерти на работата на имунната система на човека въздействат фактори като генетика, стрес и детство.

Известно е, че вирусите и бактериите еднакво атакуват всички хора, като използват влажната повърхност като подходяща среда за живот и за размножаване.

Така всеки случай на простудно заболяване е свързан с разпространение на микроорганизмите чрез капки с микроскопични организми, разпръскващи риновирусите – повече от 200 различни щама, които са способни да се предават от човек на човек чрез кашлица или кихане.

Вирусите достигат до вътрешната обвивка на носа при вдишване на въздух. След това попадат в кръвния поток, а техният генетичен материал прониква в клетките на организма.

За да се справи с вируса имунната система започва активна работа. Борбата с вирусите се води от Т-клетките. Именно в този момент се наблюдава покачване на телесната температура.

Процесът на разпространение на бактериите протича приблизително по същия начин, но за справянето с бактериалните инфекции се използват антибиотици.

Същевременно именно тези патогенни микроорганизми са причина за развитие на такива опасни заболявания като тонзилит и туберкулоза.

Според специалистите силата на имунитета на човека се определя от това колко голям е рискът от заразяване с простудни инфекции.

Оказва се, че функционирането на имунната система зависи от генетични фактори, от това колко често човек мие ръцете си и съблюдава ли необходимите хигиенни правила.

Освен това върху силата на имунитета влияние оказва и приемът на медицински препарати.

Например, при хората, които са принудени да приемат антациди много по-често се наблюдават стомашни инфекции.
Върху имунитета влияние оказва също и хроничният стрес, липсата на пълноценен отдих, а също и детството на човека.

Ако в ранна възраст едно дете контактува с много хора, то в неговия организъм попадат много бактерии и вируси, което на свой ред способства за създаване на устойчивост към тях и при следващ контакт не се развива инфекция.

В резултат, когато детето порасне, неговата имунна система функционира нормално.

Повишаването на защитните сили на организма е възможно също с помощта на храни, богати на витамин Е.
С напредването на възрастта ефективността на подобни храни се увеличава.

Учените препоръчват включването в хранителния режим на слънчогледови семена, на домати, на манго и киви.

Макар че от Lechenie.bg ви съветваме да не консумирате ежедневно подобни храни, тъй като, както е известно, подобни хранителни продукти са достъпни на нашия пазар, благодарение на вноса.

А за съжаление към настоящия момент, поради нежелание или липса на необходимите правомощия Агенцията за безопасност на храните не осъществява почти никакъв контрол върху внесените в страната плодове и зеленчуци.

Някои може би си спомнят в миналото на всички пазари имаше лаборатории, които позволяваха на място да изследва съдържанието на един или друг плод и зеленчук – например какво е съдържанието на нитрати, хербициди, които биха могли да представляват опасност за човешкото здраве.

Освен това очевидно и наредбата за контрол при използване на нитрати в растениевъдството не се прилага, тъй като в почти всички градове, в чиито околности има развито земеделие питейната вода е с повишено съдържание на нитрати.