С помощта на специални експресни тестове, които скоро ще се появят в аптеките у нас, ще е възможно за 10-15 минути всеки да установи дали се е разболял от грип.

Информацията за възниквалата епидемия от грип в Украйна наплаши част от българите, макар и неголяма, особено на фона на смъртните случаи, които с всеки изминал ден стават все повече.

Лекарите уверяват, че най-важното е своевременното установяване на симптомите и започване на лечение. В противен случай грипът се разпространява из целия организъм, а също води до усложнения.

Именно последните са основна причина за смъртността от грип.

Както знаете, симптомите на грипа са много сходни с тези на обикновената простуда. В това се крие и основното коварство на заболяването, че първоначално малко хора му отдават сериозно значение.

Следва да се отбележи, че точното диагностициране на грип е сложно, дори в лечебните заведения, тъй като изследвания за идентификация на вируса се провеждат само в случаите, когато пациента бъде доведен с тежка форма на заболяването в болница.

Изход при възникването на такава ситуация може да стане специален набор за експресна диагностика на грипа, който най-вероятно ще може да се закупува и от аптеките у нас. Заболеваемостта у нас все още е ниска и не се налага аптеките да се снабдяват с такъв тест.

Как все пак работи този тест за определяне на грипна инфекция в организма?

Принцип на работа на грип теста

Повечето от грипни тестове са разчетени за определяне на вирусите на грипа А и В. Експресният тест представлява своеобразен набор за имунохроматофичен тест, който открива антигени на грипа от типовете А и В.

В състава на грипният тест влизат тест ленти, обикновено 25, епруветки и стерилни тампони, с помощта на които се взема назален материал.

Също присъстват 2 флакона за реагенти, картонен статив, положителен и отрицателен контрол и инструкция за употреба.

Първоначално се взема секрет с помощта на тампона, след това полученият материал са слага в специален буферен разтвор. След това тест лентата е необходимо да се постави в сместа, където е пробата от назалния секрет.

Мембраните на лентите са покрити с моноклонални антитела на мишки, които разпознават антигена на грипните вируси тип А и В, като по специфичен начин се свързват с тях.

А моноклоналните миши антитела срещу вируса тип А са съединени с микросфери в червен цвят, а антителата против вируса тип В – с микросфери в син цвят.

Разтворът с намазката под действието на капилярните сили се придвижва през мембраната и при положителен резултат по него се появяват линии съответстващи на цветовете – червен или син.

Ако няма линии по мембраната, то това показва, че вирусна инфекция липсва.

Но независимо от това, има ли в сместа антигени на грипния вирус или не, сместа ще продължи своето движение по мембраната до зоната на иммобилизация на антителата.

Когато сместа достигне до тази линия, се появява друга в зелен цвят – контролна. Появата на такава линия показва 2 неща – че сте добавили правилно количество секрет от назалната област и това, че е получен добър резултат.

Каква би била евентуално цената на подобни грипни тестове?

Най-вероятно ще струват около 18-20 лева. Тестът може да се съхранява при температури от 2 до 30 градуса. До момента на използването му не е необходимо да се отваря.