Защо едни жени забременяват моментално, а при други зачеването може да отнеме много години, макар и да не страдат от никакво заболяване?

От какво зависи фертилността? От какво зависи способността за забременяване? Трябва да признаем – от стотици различни фактори.

Всеки лекар, който се занимава с лечение на безплодие, знае, че липсата на заболяване, това далеч не е гаранция, че жената ще забременее.

Медицината невинаги анализира специфичните фактори, които влияят на настъпването на бременност – само добрите лекари се ориентират в тази мистерия, която с опита започва да придобива и закономерни черти.

В източната медицина има определени схеми на работа с т.нар. невидимо. От какви невидими фактори, които отчита източната медицина, зависи възможността за забременяване?

Невидимо здраве – как предопределя зачеването

Културата ни се уповава на понятието за форма. Науката може точно да опише различни заболявания – те имат симптоми, причини, следствия и т.н. Има разбираема форма, с която може да се работи.

Какво е това здраве? Това е противоположно на болест, но не може точно да се опише. И за западния ум това е неразбираема единица.

Да, здравето трябва да бъде. Но ако ни се постави задача как да работим с него, да го развиваме, усъвършенстваме, то възниква въпросът – как да го направим? Къде се съхранява това здраве? Как изглежда?

В източната медицина лесно работят с тези т.нар. безформени компоненти. Как изглежда това? Представете си – жената е здрава, всичко в нейния организъм изглежда в норма, но не настъпва бременност.

Доброто здраве трябва да се развива, така смятат китайските лекари, тоест да има движение от добро към по-добро. Как да се направи това?

Един от най-простите и ефективни прийоми – това е релакс.

Назначават се отпускащи масажи, билкови отвари, практики /упражнения за отпускане/ - и тялото, което и без това изглежда свободно, прави още една крачка по пътя към постигане на дълбок релакс.

Какъв е резултатът? Нормализира се функционирането на имунната система като цяло, променя се хормоналният баланс.

Плюсът е отпускането на областта на таза, а това означава подобряване на кръвообращението в тази област. Създават се условия за подобряване на здравето и е отлична възможност за износване на бременността.

Месец упражнения, например, комплекс цигун и опитите за забременяване, ще доведат до положителен резултат. Това е само един пример, но един от най-показателните.

Жизнени сили

В западната медицина няма възможност да се измерва количеството на житейските сили. Но на битово ниво лесно определяме хората, които са с висок енергиен заряд – гладка кожа, гъста коса, движенията са енергични, руменина по бузите.

Да, и вътре в себе си лесно можем да открием кога енергията е много, и кога е почти на нула. Китайските лекари работят с понятието за жизнена енергия на професионално ниво.

Цялата китайска медицина се базира на понятието за енергията ци – това са жизнените сили, които или чувстваме в себе си, или ги нямаме, но се опитваме да открием допълнителен източник.

Жизнената енергия има две основни характеристики. Здравето зависи от това:

  • Достатъчно ли жизнени сили имаме или страдаме от недостиг;
  • Правилно ли енергията циркулира по тялото, няма ли някъде застой, или има постоянен достъп до нея.

Ако силите са малко и циркулацията е нарушена, то тялото функционира в режим на постоянен недостиг.

И мъдрият организъм отхвърля възможността за настъпване на бременност по много проста причина – и за мен няма "гориво", няма смисъл да се стартира нов живот, който няма с какво да изхранвам.

На ниво симптоми, които е възприето да се възприемат като болест в западната медицина, това състояние може по никакъв начин да не се проявява.

Източните лекари назначават тонизиращи билкови препарати, повишаващи енергийния статус, упражнения, които спомагат за акумулиране на енергия – едно от най-ефективните направления са женските даоиски практики.

Плюс е акукунтурата – техника за хармонизиране на енергията из цялото тяло.

Силите ще стават повече и в тялото ще се създадат благоприятни условия за забременяване.