Едва ли няма човек, който по време на сексуален контакт, макар и поне веднъж в живота, не е имитирал удовлетворение само за да зарадва своя партньор.

Прието е да се смята, че в леглото се преструват основно жени, тъй като им е по-лесно да излъжат партньора си, просто имитирайки удоволствието, което получават от половия акт.

Но сексолозите твърдят, че мъжете също често лъжат партньорките си, че получават наслада от половия акт, макар и всъщност физиологичният контакт да се осъществява, а истинско удовлетворение да няма.

Толкова дълбока заблуда по отношение на удовлетворението, което получава мъжа от половия акт, се е родила от увереността, че ерекцията сама по себе си се смята за признак, че мъжът е готов да получи истинска наслада от секса, макар и това да е само признак на готовност към половия акт.

За да проучат по-подробно въпроса, могат ли преструвките в леглото да убедят интимния партньор в това, че получавате истинска наслада от секса, канадските учени провели изследване.

Оказало се, че опитите да се излъже партньора, като се имитира неземна наслада от половия акт, са абсолютно безсмислени, тъй като преструвките не могат да излъжат сексуалния партньор, било то мъж или жена, особено ако двойката е достатъчно отдавна заедно.

Не се преструвайте в леглото – вашият партньор знае за лъжата

Изследване на учените от университета на Ватерло за пръв път представя доказателства, че и мъжете, и жените са еднакво възприемчиви към нивото на удовлетвореността на своя сексуален партньор.

Изследването, което провели сътрудниците на катедрата по психология в посоченото по-горе висше учебно заведение, даде възможност да се определи, че способността да се разпознават емоциите на партньора по време на интимна връзка могат да се считат за най-важния фактор, който с точност може да предскаже измерването на нивото на сексуалното удовлетворение на един от партньорите.

Авторите на изследването казват, че техният научен труд всъщност показва, че както мъжете, така и жените имат способност достатъчно точно и безпристрастно да възприемат и оценят нивото на сексуалната удовлетвореност на своя партньор.

Учените също така успели да установят, че продължителните взаимоотношения и интимната връзка на партньорите дава възможност не само да разпознават сексуалните предпочитания един на друг, но и също да оценяват доколко са сексуално удовлетворени от интимния си партньор.

Но дори и сексуалния живот да не е бил достатъчно продължителен, хората все пак могат достатъчно точно да определят измерването на сексуалната удовлетвореност на партньора, особено в случаите, когато той умее да чете добре емоциите на другите хора.

Продължителността на отношенията помага за оценяване на нивото на сексуалната удовлетвореност на партньорите.

В това изследване, което било част от по-голям проект, чиято цел била по-подробно изучаване на половата функция и способността да се получава удоволствие, взели участие 84 двойки.

Учените разделили партньорите и помолили всеки от тях да напише нещо като доклад за нивото на привързаност и удовлетвореност от отношенията, за сексуалната наслада по време на интимен контакт, а също и да оценят способността си да разпознават емоциите на други хора.

По време на сексуални отношения у партньорите се формират определени навици, формиращи ръководните принципи на сексуалната активност на партньорите в леглото, които психолозите наричат сексуален сценарий.