Езикът е изключително пренебрегвана, но и много показателна част от човешкото тяло – състоянието, в което се намира може да сигнализира за развитието на заболявания, които още дори не са се проявили видимо при нас, които не знаем, че имаме и да ни помогне да ги диагностицираме още в ранен етап, което понякога може да бъде дори животоспасяващо.

Източната медицина смята, че именно само по пулса, ноктите, лицето и езика, можем да разберем достатъчно за здравословното състояние, в което се намираме, стига да знаем как и да можем да разтълкуваме правилно начина, по който тези показатели изглеждат.

Учените твърдят, че всяка малка частица от езика е свързана с определен орган от тялото ни и така да се каже „отговаря за него“. И в зависимост от това къде точно има възникнал проблем с езика ни, можем да разберем и кой точно вътрешен орган в организма ни е засегнат.

Частиците са изключително много, защото имаме и доста органи, затова ще наблегнем само на по-важните центрове.

За какво сигнализират различните части на езика?

„Предната“ страна на езика отговаря за сърцето и белите дробове. Следователно ако имаме проблеми с тях е възможно да се подуе езика, да се появи не обикновеното бяло покритие, а по-мръсно сиво такова, да се промени цвета от характерното бледо розово и да се появят всякакви видими и забележими петна.

„Задната“ страна на езика отговаря за бъбреците, за тънкото и дебелото черво, самият център на езика – за черния дроб, далака и стомаха, а връхчето на езика – за правилната и нормална функция на щитовидната жлеза, която от своя страна отговаря за обмяната на веществата т.е. метаболизма на организма.

Има много признаци, които сигнализират за някакви здравословни проблеми, които сме развили или сме на път да развием, а повечето от тях са и лесно забележими, макар и в ежедневието – често игнорирани.

На какви симптоми да обърнем внимание?

На първо място, това е веществото, с което езикът ни се покрива – нещо, което всеки е забелязвал. Ако обаче има повече отделено такова вещество, от наистина дебел слой, който покрива езика, то това е признак на лошо храносмилане и приемане на много токсини – организмът ни се опитва да ги изхвърли именно чрез това вещество.

Самият вид на приетите отрови се определя в зависимост от цвета му – най-често бяло, жълто, зеленикаво, мъгливо, сивкаво, белезникаво и т.н. Колкото по-дебело бива покритието, толкова повече токсини имаме за чистене.

Силно препоръчително е да почистим езика рано сутрин или преди хранене или пиене, когато имаме възможност – в противен случай, заедно с храната или напитката, която поемаме, връщаме и част от токсините обратно в организма ни и така го затормозяваме още повече.

Най-често срещаният начин за почистване на езика бива методът с лъжицата – взимаме малка лъжичка и започваме да чегъртаме веществото, с което е покрито езика внимателно, като гледаме да не го нараним прекалено и така, докато това вещество спре да се отделя по лъжичката или не почувстваме езика си достатъчно чист.

Лекарите препоръчват това да се прави абсолютно всяка сутрин, за най-добър ефект.

Цветът на езика също е от голяма важност – нормалният цвят на езика е розовият. Ако е по-блед, то това може да е признак за недохранване и анемия. Също така именно цветът е показател за енергията, която имаме – ако е различен от розовия – сивкав, блед или пък наситено червен, то е нормално да нямаме особено енергия и да не се чувстваме много жизнерадостни и енергични, според Източната медицина.

Езикът е изключително сложен орган от тялото ни, който не е и сякаш никога няма да може да бъде изучен абсолютно напълно. С течение на времето учените откриват все нови и нови неща, свързани с него, които сигурно ще ни бъдат от голяма полза някой ден.