Съвсем скоро оралният секс ще заеме първото място като причинител на рак на устната кухина, измествайки дори и тютюнопушенето. Според учените основната причина за това е разпространението на човешкия папилома вирус.

Онлайн клиниката Euroclinix провела изследване, резултатите от което показали, че след няколко години оралният секс ще отнеме първенството на тютюнопушенето в списъка на основните рискове фактори, които водят до възникването на злокачествени новообразувания в устната кухина и гърлото.

До неотдавна основна причина за развитие на тумори на устната кухина и на гърлото беше навикът да се дъвче тютюн, а също и злоупотребата със спиртни напитки.

Но днес броят на хората, инфектирани с папилома вирус, много силно се увеличиха, поради тази причина значително и нараснаха и случаите на заболяване от този тип рак.

Според много лекари, човешкият папиломен вирус е много разпространена инфекция, заразяването с която е изключително лесно. Също така е и основна причина за възникване на херпес.

Тази инфекция се предава при полов контакт без предпазни средства, поради тази причина лекарите за пореден път призовават хората да използват презервативи дори по време на орален секс.

Според статистиката, днес от инфекцията с HPV са предизвикани 25% от злокачествените новообразувания в устната кухина и 35% от случаите на рак на гърлото по целия свят.

Въпреки че тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на 2/3 от такива тумори, експертите предполагат, че съвсем скоро основна причина за възникване на тези заболявания ще стане именно оралният секс без предпазни средства.

Но тези рискове могат значително да бъдат намалени. За тази цел лекарите съветват хората да спрат цигарите, да започнат да се хранят здравословно, ако не го правят, а също и да не надвишават разумните граници при употреба на алкохол, препоръчвани от експерти на Световната здравна организация.

Освен това също следва редовно да посещават стоматолози, тъй като често именно те забелязват злокачествените новообразувания в устната кухина в ранен стадий. Откриването на този тип рак по-рано е много важно, тъй като така много бързо се поддава на лечение.

А експертите на СЗО предполагат, че възбудителят на този тип рак може да се открие много години преди да започне да се развива тумор. За тази цел е необходимо да се премине тест за антитела към някои онкогенни маркери на човешкия папиломен вирус.

В този случай специалистите могат да открият от по-рано, има ли предразположеност човек към развитие на рак на гърлото и на устната кухина, и да се вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснат.

Но поне засега тези мерки за предотвратяване развитието му са твърде ограничени, тъй като при много хора не се стига до образуването на злокачествени новообразувания в устната кухина и на гърлото.

Организмът и в частност имунната система успява да контролира вируса и съответно патологично състояние не се развива.

Но е важното да бъдем внимателни, а най-сигурната защита е постоянният партньор, защото безразборните интимни връзки, които са характерни за по-новото време, крият рискове не само от заразяване с папиломен вирус, но и с много други опасни заболявания, сред които са и чернодробните възпаления – вирусните хепатити, които при много хора не дават признаци за себе си и съвсем несъзнателно човек може да се зарази от партньора си, като и самият той не знае, че е заразен.