Каква е ролята на оргазма при настъпването на бременност

Около връзката оргазъм и зачеване на бебе витаят множество слухове. Наистина може да се забременее и без оргазъм. Повече от 75% от жените не изпитват оргазъм без съответната подготовка и възбуда.

Повечето млади жени, които се омъжват, се срамуват или се боят да обсъждат темата с получаването на оргазъм, своите усещания по време на полов акт и други въпроси от интимния живот със своите партньори.

При повечето двойки липсва сексуално общуване. Малко са обаче тези, които знаят, че оргазмът наистина увеличава вероятността от зачеване на бебе.

Природата е надарила половите органи на човек, особено външните, с голямо количество „приспособления” за привличане на противоположния пол, подготовка на организма за съвкупление и успешно зачеване на бебе.

Външните полови органи имат огромно количество нервни окончания – много повече, отколкото влагалището, маточната шийка и матката, които участват в сексуалното възбуждане и възникването на оргазъм, и голямо количество различни жлези, образуващи секрети, необходими за по-ефективен полов акт, без неблагоприятни последствия за мъжа и за жената.

Как женският оргазъм може да направи зачеването по-лесно

Размерите на влагалището и на пениса във възбудено и в невъзбудено състояние са различни. Представете си колко комфортно се чувства жената, ако мъжът се опитва да въведе възбуден пенис в невъзбудено влагалище.

Затова и повечето жени изпитват болка по време на полов акт. Проблемът обаче не е само в усещанията.

По време на възбуждане се увеличават не само размерите на влагалището, но и неговите стени стават по-тънки. Този процес на английски се нарича „ballooning”.

Balloon е въздушна сфера в превод, затова и образно казано влагалището се издува. Стената му става по-тънка, а кръвообращението в съдовете, които заобикалят влагалището, се увеличава.

Голяма част от кръвната плазма преминава през стените на влагалището – усилва се овлажняването, което не само предпазва стените на влагалището от триенето на половия член, но се понижава и киселинността на влагалищното съдържимо.

Защо женското тяло реагира агресивно на навлизането на сперма

Спермата е чужда за женското тяло течност, затова и влагалищната среда реагира агресивно на нея. Образуват се и антитела, което е обичайно, когато сексът е без предпазни средства.

Затова и в еякулата се съдържат десетки и стотици милиони сперматозоиди, тъй като повечето от тях загиват броени секунди или минути след еякулацията.

Във възбудено състояние във влагалищния секрет се появяват повече калиеви йони и натрий, а също и хлор, което прави тези секрети по-алкални и „дружелюбни” по отношение на спермата.

Протича още един процес – tenting. Tent – това е палатка, но в този случай става въпрос за увеличаване на задния свод на влагалището, който се намира зад маточната шийка.

Неговите размери се увеличават, и става нещо като палатка за маточната шийка, а също и своеобразен резервоар за отделената от мъжа сперма.

Как в матката се образува басейн от сперма след секс

В много публикации може да се срещне твърдението, че маточната шийка се потапя в този басейн от сперма и започва да се съкращава и да абсорбира сперма като помпа.

Това не е съвсем точно описание на протичащото в организма на жената след полов акт, защото „басейнът” се образува само при сексуално възбуждане на жената. Маточната шийка пък започва да се съкращава само при оргазъм.

При липса на възбуждане спермата се разпределя по цялото влагалище и доста често изтича от него, предизвиквайки у жените течения с неприятна миризма, което погрешно може да се приеме за влагалищна дисбактериоза.

Това не означава, че сперматозоидите няма да попаднат в маточната кухина. Възможно е да се окажат в нея в рамките на 90 секунди след еякулацията, макар и обикновено това да отнема няколко минути.

След полов акт основното количество сперма се натрупва в задния свод на влагалището, което поради разтягане и увеличаване на размерите, се превръща в своеобразен мех за семенната течност.

Как да се създадат най-оптимални условия за зачеване

За най-оптимален вариант за зачеване някои лекари и учени смятат т.нар. закъснял оргазъм. Първо мъжът се изпразва във влагалището на жената, а женският оргазъм възниква 3-4 минути след еякулацията.

Оптималността на този вариант се обяснява с това, че за това време спермата достига своята максимална активност, а съкращенията на матката и след това нейното отпускане, помагат на спермата бързо да попадне в маточната кухина и тръби.

Това, разбира се, далеч не са всички тайни на женския и мъжкия организма за продължаване на рода.