Прекомерното пиене на вода може да навреди на организма, смята турски нефролог. Според него, трябва да се пие тогава, когато чувстваме жажда.

Същевременно е разпространено мнението, че трябва да пием постоянно и по много. Съществува ли норма за пиене на вода?

По колко вода да пием – въпрос с много отговори

Официална препоръка за количество вода, което трябва да изпиваме няма. 

Всеки човек си има собствена норма, която се формира от множество фактори – тегло, метаболизъм, възраст, метеорологични условия, ако жега ще ни се пие повече, занятия със спорт.

Освен това човек получава и необходимият му обем от течности не само, като пие вода, но и заради различни напитки – чай, кафе, сокове, бира и други, а също и храна, например, от плодове, зеленчуци, супи.

Както се подчертава в изследване на Water, Hydration and Health – Вода, хидратация на организма и здраве, на американски учени, всеки продукт, съдържащ вода, е подходящ за попълване на загубата на течности в организма.

Друг е въпросът, че в обикновената вода няма калории, захар, кофеин и алкохол, които могат да се превърнат в излишно натоварване.

Защо диетолозите твърдят, че норма все пак има

Сред диетолозите, а също и в много статии в онлайн пространството, се застъпва тезата, че е необходимо да се изпиват по 8 чаши вода по 240 мл дневно, тоест почти по 2 литра вода, освен другите храни и напитки.

В научната общност обаче тази теза се оспорва, и не е просто така. Тази заблуда се заражда още в неправилното тълкуване на някои стари ръководства. Например, книгата „Хранене за вашето здраве”, написана в съавторство с диетолозите Маргарет Уилямс и Фредерик Стар.

В книгата се посочвало, че средностатистическият възрастен трябва да потребява от 6 до 8 чаши вода дневно. Но авторите имат предвид, че това трябва да са приблизително 1,5-2 литра течности, получени от всякакви източници – не само обикновена вода, но от плодове, зеленчуци, кафе и други безалкохолни напитки или дори бира.

Все пак колко течности трябва да пием

Универсална норма не съществува. За да се определи, е необходимо да се направи консултация с лекар, който отчита всички особености на конкретния човек.

Ако говорим за препоръки, то указаните в горепосочената книга 1,5-2 литра течности дневно – от всички продукти, съдържащи вода, отразяват приблизителната норма.

Да пресметнем, дали човек е получил толкова течности дневно, с отчитане на храната, или например, на кафето, е трудно, но и не е задължително да се смята. Достатъчно е да се вслушаме в собствения си организъм.

Жаждата – най-добрият ориентир за прием на течности

Определени нервни клетки в хипоталамуса реагират на концентрацията на вода и натрий в кръвта и подават съответните сигнали на други системи в организма.

Ако концентрацията, например, се увеличи само с 1-1,1%, възниква чувство за жажда. Паралелно организмът започва да икономисва вода – от хипофизата в кръвта за това се отделят специални хормони.

Ако се повиши концентрацията на вода, абсорбцията ѝ се забавя, излишъкът се отделя чрез бъбреците.

При здрав човек без нарушения във функцията на хипофизата или центъра на жаждата недостиг на вода не би трябвало да възниква, смята турски нефролог.

За повечето хора ориентирът жажда е повече е достатъчен, за да приемат достатъчно течности.

В продължение на хилядолетната еволюция на човечеството жаждата е и си остава основен и достатъчно точен сигнал за организма, че има нужда от вода.

По какво още освен по жаждата да се ориентираме

Един от ранните признаци на обезводняване е урината с тъмен цвят, а светлият ѝ оттенък близък до прозрачния, показва, че организмът е достатъчно добре хидратиран.

Защо пиенето на много вода може да е опасно

Не пийте вода, ако не изпитвате жажда, съветва турският експерт. Ако пием много вода, можем да доведем своя организъм до отравяне с вода – хипонатриемия.

Хипонатриемията е понижаване на концентрацията на натрий в кръвния серум, обусловено от прекомерното количество вода по отношение на разтворените в нея вещества. Обикновено се проявява като главоболие, объркване на съзнанието, а в някои случаи може да се стигне, а в някои случаи може да се стигне до припадъци и дори до кома.

За опасности от прекомерната хидратация говорят и специалисти от Харвард. Регистрирани са стотици случаи на това заболяване и дори смъртни такива.