Детските площадки у нас през последните години доста се увеличиха и така се превърнаха в едни от посещаваните места за игра от малките деца и техните родители. Но доколко е безопасно тяхното посещение.

Всички майки са наясно от рисковете за здравето на най-малките, които крият пясъчниците, поради големият брой бездомни животни в големите – основно котки и кучета те се превръщат в тоалетна за тях.

Както знаем, децата обожават да се ровят в пясъчниците, но така се излагат на риск от придобиване на паразитна инфекция, тъй като обикновено тяхната имунна система все още не е укрепнала и понякога не успява своевременно да реагира и да унищожи паразитите нашественици и съответно възниква инфекция, тъй като започват да се размножават прекомерно интензивно.

Сега се оказва, че детските площадки крият и друга сериозна заплаха за детското здрав, която произхожда от боята, която се използва се боядисването на съоръженията за детска игра.

Съгласно данните от наскоро проведено изследване от университета на Плимут боята представлява опасност за здравето на децата в случай на превишаване на допустимото количество съгласно стандартите за боядисване на метални повърхности.

Учените от университета на Плимут, Югозападна Англия, твърдят, че боята, която се нанася на съоръженията на детските площадки представлява опасност за детското здраве, поради съдържащите се в нея метали.

В рамките на проведеното от учените изследване бил направил анализ на концентрацията на металите в боята на 50 площадки за игра на деца. Някои от площадките, които изследването обхванало били на по-малко от 10 години.

Новите детски площадки обаче, където боята не е компрометирана, са безопасни за здравето на децата, тъй като когато боядисаното покритие се наруши и се напука, то тогава вредните съставки на боята започват да попадат в околната среда.

Така се установило, че на някои детски площадки нивото на олово в боята с 40 пъти превишава допустимата норма. Освен този метал били регистрирани и твърде високи стойности на хром, кадмий и антимон.

Нормативните изисквания във Великобритания предполагат съдържание на 2500 частици олово на милион. Но за най-оптимален вариант се смята пълното отсъствие на олово.

Но авторите на проучването установили до 152 хиляди частици олово на милион в перилата, опорите, дръжките и вратите на детските площадки.

Те предлагат оборудването, чиято боя вече се е напукала, или да се пребоядиса или да се подмени с ново.

Следва да припомним, че миналата година изследователи доказаха връзката между контакта с оловото и когнитивните нарушения при момченцата.

Оказва се, че действието на оловото е по-осезаемо за момчетата, отколкото за момичетата.

Експертите твърдят, че женските хормони естроген и естрадиол осигуряват надеждна защита на организма на момиченцата от негативното въздействие на оловото.

Според учените на представителите на силния пол би им помогнала хормоналната терапия, ако попаднат под въздействието на оловото.

В рамките на изследването учените оценили навиците за четене и способността да изпълняват на 40 малки момченца в град Омаха, щата Небраска, САЩ.

Този град е замърсен с олово, заради наличието на няколко металургични комбината, а също и поради строителните работи, по време на които били използвани бои, съдържащи голямо количество олово.

Било установено, че при 23 момченца, които взели участие в изследването и не се представили добре на тестовете, нивата на оловото били повишени.