В тази статия ще ви разкажем за това какво предизвиква т.нар. състояние „зеленчук“ и как да се преборите с него.

Ние сме свикнали да ненавиждаме понеделниците, тъй като именно в този ден се чувстваме най-зле от който и да е друг ден. Но не сте прави, ако смятате, че това е свързано с началото на работната седмица. Оказва се, че крие другаде.

Проблемът има и собствено название „социален джет лаг“ или „социална часова разлика“, но какво представлява всъщност той?

Ако в делничните дни лягате да спите в 23 часа, а се събуждате в 7, организмът привиква към този дневен режим.

Но през почивните дни вероятно нарушавате дневното си разписание и си лягате в 1 часа след полунощ и се събуждате към обяд, създавайки по този начин своеобразна часова разлика за своя мозък.

Първоначално терминът джет лаг обозначавал нарушаването на биологичните ритми на човека, свързани с рязкото преминаване в друг часови пояс след полет със самолет.

Като промените рязко режимът си на лягане и съответно на заспиване, вие си създавате подобна часова разлика.

Неотдавнашно изследване доказа, че не е важно колко спите, но и кога си лягате. Дори ако спите обичайните за вас 8 часа, то на сутринта може и да не се чувствате както би трябвало, ако сте си легнали не в обичайното за вас време.

И преди сме коментирали в Lechenie.bg, че оптималните часове за лягане се различават при всеки човек.

Има няколко неща, които определят кога организмът е най-добре да спи:

  • Чувствителността към светлина;
  • Генетичната предразположеност;

Учените потвърдиха теорията, че ние можем да бъдем както „сови“, така и „чучулиги“.

Ситуацията се усложнява още по-силно от факта, че биологичните ритми могат да се променят с възрастта и ако в младостта сте обичали да ставате по-късно, то в зряла възраст лесно можете да се превърнете в „сова“.

Според някои експерти социумът, в който всички ние живеем, пречи на нашия организъм да ляга  и да става тогава, когато му е необходимо.

Дори ако по наблюдателен път сте установили, че най-добре се чувствате, когато лягате в 22 часа и се събуждате в 7, не можете да гарантирате, че ще ви се получи да спазвате такъв режим.

Възможно е, поради работата ви да се налага да ставате по-рано, а заради приятелите да се забавляваме до полунощ.

И това е проблемът.

Най-лошо е, ако работите на смени. Изследванията показват, че хората, които работят през нощта са по-предразположени към диабет и заболявания на сърцето.

През 2012-та година немският изследовател Тил Ронбърг изследвал социалния джет лаг и неговото влияние върху здравословното ни състояние.

Оказало се, че дори лека промяна на дневния режим през почивните дни негативно се отразява върху организма.

Ако трябва да бъдем по-точни неговото проучване показало, че смяната на режима с 1 час през почивните дни увеличава шансовете за затлъстяване с 30%.

Социалният джет лаг е промяна на режима на съня през почивните дни най-често е обусловен от отдиха през почивните дни.

Как да се преборите със социалната часова разлика?

  1. Наспивайте се през почивните дни – вие навярно знаете колко часа сън са ви необходими, за да се чувствате добре. Неговият недостатък води до желание да си доспивате през почивните дни.
  2. Ставайте рано през почивните дни – не звучи добре, но опитайте. Ставайте събота и неделя в същото време както и през делничните дни и вижте как ще се чувствате в понеделник.