Ултравиолетовата радиация е способна да предизвиква сериозни увреждания на кожата.

Предотвратяване на появата на слънчево изгаряне на лицето е възможно, ако се съблюдават правилата за загар и се отчита степента на въздействие на ултравиолетовите лъчи върху конкретния тип кожа.

Слънчевото изгаряне на лицето представлява само по себе си увреждане на кожата, предизвикано от прекомерното въздействие на слънчевите лъчи. Максимално поразяващо действие оказва ултравиолетовата радиация от невидимия спектър.

Слънчевото изгаряне на лицето се проявява с болезненост и зачервяване на кожата. В случай на тежко увреждане на кожата се образуват мехурчета със серозно съдържимо, понякога оставящи белези след себе си.

Многократно повтарящите се слънчеви изгаряния могат да отключат механизъм на хронична алергия към ултравиолетовата светлина, а в тежки случаи дори онкологични заболявания на кожата – меланома.

Профилактика на слънчевите изгаряния на лицето

За да избегнете получаването на изгаряне на лицето, когато се печете на слънце, е необходимо да съблюдавате следните правила:

 1. Първите слънчеви бани е желателно да се правят още през април-май. Агресивното въздействие на слънцето през пролетта е минимално и в кожата успява да се образува достатъчно количество меланин – тенът, защитаващ кожата от изгаряния. Той служи в определена степен за имунитет срещу канцерогенното лятно облъчване.
 2. Слънчевите бани първоначално следва да бъдат с продължителност 10-15 минути дневно, като този интервал постепенно може да се увеличава. Тен може да се прави в сутрешните часове – до 10 часа или следобедно време – след 16-17 часа.
 3. Необходимо е използването на защитни средства срещу ултравиолетовата радиация – специални кремове с фактор, защитаващ от слънцето – Допълнително е препоръчително овлажняване на устните със специален балсам със слънцезащититен фактор.
 4. Препоръчва се употребата на зелен чай или сок от нар за създаване на антиоксидантен ефект, способстващ за неутрализация на свободните радикали в кожните клетки, които образуват под въздействието на слънчевите лъчи. С употребата на голямо количество плодове – ябълки, зеленчуци, ядки, човек си набавя достатъчни количества витамин С и РР и така се повишава устойчивостта на организма към ултравиолетовата радиация.
 5. В периодите, когато се печете на слънце, не е желателно да използвате декоративна козметика.
 6. След къпане е необходимо да подсушавате кожата си особено внимателно. Трябва да се печете на слънце, отдалечени от вода, тъй като слънчевите лъчи се отразяват от водната повърхност и изгарянията по лицето се появяват по-бързо.
 7. След слънчеви бани овлажнявайте кожата на лицето си с помощта на маски, например от касис, прясна краставица и ягоди.

Ако ви се налага принудително да се излагате на слънце в периода на неговата най-висока активност с цел избягване на слънчево изгаряне на лицето е необходимо освен използването на слънцезащитни средства, да носите и шапки с широка периферия. Притежателите на светла кожа е добре да използват и чадър.

Допълнителна защита срещу ултравиолетово изгаряне на лицето се изисква също и за хора, защитните сили на чиято кожа са били отслабени вследствие прием на редица препарати:

 • Антибиотици;
 • Хипотензивни, седативни и диуретични средства;
 • Хормонални контрацептиви;
 • Транквиланти и алкохол;

Правила за използване на слънцезащитни средства

В зависимост от типа на вашата кожа средството за защита от слънцето се нанася върху суха кожа на лицето приблизително 40-60 минути, преди да излезете навън - под директна слънчева светлина.