Колкото по-активно спортувате, толкова по-бързо зъбите могат да се разрушават.

Как спортът влияе на зъбите и какво да противодействаме на негативните изменения?

Неотдавна учените провеждат изследване на повече от 350 мъже и жени, които се занимават с различни видове спортове, общо 11 вида. При 44% от тях се установяват дентални заболявания и патологии, докато сред неспортуващите на същата възраст този показател не превишавал 21%.

Резултатите от изследванията позволяват да се направи заключение, че спортът и то този за високи постижения, оказва условно неблагоприятно влияние на състоянието на зъбите.

Какво разрушава зъбите на спортистите

Рейтингът на рисковите фактори изглежда по следния начин.

 • Изтриване – възниква на фона на често претоварване, при което човек по естествен начин стиска зъби, и колкото е странно, заради честото хранене. Повечето от спортистите се хранят дробно, затова са принудени да ядат по 5-6 пъти дневно.
 • Съдържащи захар продукти – храненето на спортистите съдържа най-често въглехидрати в големи количества. Това са захари в различни форми. Енергията за спортиста е любимо лакомство и за кариесогенните бактерии.
 • Смесено дишане – когато част от въздуха постъпва в организма чрез устатата, намалява количеството отделяна слюнка и едновременно се повишава нейният вискозитет, което силно ускорява образуването на плака и развитие на патогенна микрофлора.
 • Хлор – отнася се само за плувците, тъй като те редовно са в контакт с хлорирана вода. Хлорът както е известно разрушава флуорните съединения в зъбния емайл, правейки го уязвим за деструктивно външно въздействие.
 • Механични увреждания – възникват на практика във всички видове контактни спортове, по време на занятията на които не се използват защитни средства – борба, хокей, ръгби, други бойни изкуства. Увреждане на зъбите е възможно и със спортни предмети, по време на падания и други.

Всички тези рискове не означават, че трябва да се жертваме и да се откажем от своето хоби. Ползите от спорта са значително повече. Освен това негативното въздействие може да се сведе до минимум.

Как да запазим зъбите, когато спортуваме

Достатъчно е да изпълним няколко лесни препоръки.

 • Веднъж на 6 месеца да посещаваме зъболекар за профилактичен преглед;
 • Един път на 3-6 месеца да си записваме час за професионално почистване на плака, полиране и укрепване на емайла чрез нанасяне на защитно средство;
 • Използвайте защитни средства – най-ефективни са протекторите от полимер. Всички, които практикуват контактни спортове трябва да си ги слагат по време на тренировки.
 • Старайте се да дишате през носа и да не стискате зъби при натоварвания. Първоначално ще се налага да полагате усилия и да тренирате осъзнато, но много скоро това ще се превърне в навик и ще престане да ви разсейва. Спортните показатели от тези новости едва ли ще пострадат, но пък зъбите ще спечелят.
 • Изплаквайте устатата след всяко ядене на съдържащи захар храни. В идеалния случай това е необходимо да се прави със специална вода за уста, която ни е под ръка, но чистата питейна вода също е от полза. Това е необходимо, за да не остава по зъбите храна за патогенната флора.
 • Не забравяйте за хигиената. Миенето на зъбите се препоръчва след всяко хранене или поне не по-рядко от два пъти дневно. Следва да се използва не само четка и паста за зъби, но стъргалка за почистване на езика и за бузите, конец за зъби и вода за уста с бактерицидни свойства.

Всички тези правила се отнасят и за хората, които не са професионални спортисти, но все пак тренират редовно.

Повечето от нас също през летните месеци плуват по градските басейни редовно, затова в този случай е добре да не забравят да си измият зъбите вечер, след като се върнат от плуване.

За плуването в морето това не се отнася, тъй като морската вода, напротив, подобрява състоянието на устната кухина. Дори и съдържащата се в нея сол се извлича и се използва при производството на пасти за зъби, които помагат при заболявания на венците.