Куршум, който в друг случай би могъл да стигне до сърцето, засяга в гръдния кош. Учените отбелязват, че това не е първият път, в който силиконов имплант за гърди, спасява женското сърце.

Как силиконът в гърдите може да е спасението

Описаният случай е от 2018 г., от Торонто. Жена си вървяла по една от улиците на града, и внезапно почувствала „парене и болка в лявата половина на гръдния кош”. Тя вижда кървяща рана на себе си, и сама едва стига до близката болница.

Когато лекарите установяват огнестрелна рана малко над зърното, веднага я прехвърлят в специализирана клиника.

Прегледът показва, че куршумът е заседнал в гръдната стена зад млечната жлеза, счупил е ребро, но състоянието на жената било добро.

Хирурзи ѝ премахват имплантите, и установяват, че в левия е имало куршум, който обаче е бил с променена траектория.

Лекарите отбелязват, че очевидно левият имплант е спасил сърцето на жената от куршума. Пластичният хирург Джинкардо Макивеню съобщава, че жената бързо се възстановила след обработката на раните и назначения курс антибиотици.

Как така в Канада прострелват хора на улицата

В научната литература са описани още 4 такива случаи, когато в силиконови импланти попадат куршуми. В 2 от тези случаи, очевидно те са спасили живота на жените. Но описаният в Канада случай се оказва специфичен – досега не е описван куршум да е променял траекторията си в имплант.

Случаят наистина специфичен, тъй като повдига въпроса до колко е сигурно човек да се разхожда по улиците на един от най-големите градове в Канада, щом неочаквано може да получи куршум в гърдите.

В описанието не се съобщава дали се касае за умишлено огнестрелно нараняване или за случайно, но и в двата случая изводът е, че в големия град съществуват рискове за живота, дори и ако човек просто се разхожда.

Благодарение на силиконовия имплант жената оцелява, но не най-вероятно и шокът след инцидента, както и психическата травма, са не по-малки. От описанието може да се заключи, че жената може би не е усетила какво ѝ се случва.