Навремето с народната любов към екстрасенсите са опитвали да се справят официалната църква, социалистическата власт и съвременната медицина, но така и успяват.

И хората продължават да търсят отговори от тъмните сили, игнорирайки аргументите на здравия разум. Преди години, а и сега, някои български канали пускат предавания за ясновидки и гадателки, а умовете на телевизионните зрители се потапят в Средновековието.

Вероятно повечето хора си мислят, че тази вяра в гадателки и екстрасенси е характерна само за България и за по-бедните държави.

Но всъщност се заблуждават, тъй като американски учени от университета на Чикаго най-накрая решили да установят защо хората вярват на гадателки и на ясновидки.

Изследователите сравнили особеностите на психиката на скептиците и на хората, вярващи в свръхестествените явления.

За да се изключат явните различия в нивото на образование на участниците на експеримента, те разпределили доброволците, съгласили се да участват в проучването, на 3 групи от 50 души със сходно образователно ниво и с подобни оценки.

С помощта на тестове, в които се изследвало логическото мислене на участниците и способностите им да правят асоциации се установило, че скептиците са по-склонни по-внимателно да оценяват чутата информация, да анализират явленията от заобикалящия свят и ги преценяват въз основа на собствения си житейски опит.

Хора, вярващи в екстрасенси и теории за световния заговор, са по-малко критични и не оценяват добре обективността на изслушаните доводи.

Освен недостигът на аналитичните способности, психолозите установили наличието на силното влияние на заобикалящата среда върху светогледа на хората, вярващи в паранормалните явления.

Приятелите и роднините на 70% от запитаните споделят техните възгледи за заобикалящия свят, като им пречат да излязат от кръга на митичните вярвания.

Също учените твърдят, че вярата в тъмните сили е пряко свързана с удовлетвореността от собствения живот. Когато човек е щастлив, активен и реализиран, той има по-малко поводи да търси мистични обяснения.

Но хората са склонни да прехвърлят вината за собствените си грешки и за негативните житейски обстоятелства на висшите сили.

Редакторът на списание Skeptical Inquirer Бенджамин Редфорд обяснява защо развитието на науката до сега не е унищожило суеверията – Хората вярват в свръхестественото, тъй като все още много явления и събития не могат да бъдат обяснени от науката.

Не разбирайки, защо всеки ден слънцето се издига и се спуска, те измислили вярването, че огромна колесница го влачи по небето.

До появата на микробната теория хората не разбирали как заболяванията могат да се предават от един човек на друг; също не знаели защо деца се раждат мъртви, защо настъпва засушаване, и затова започнали да вярват, че всички тези явления са предизвикани от някаква висша.

Дори в наше време хората да продължават да вярват, че за техните беди и неуспехи са виновни вещици или проклятия.

Високите рейтинги на предаванията за екстрасенси и ясновидки, които преди години се излъчваха от национални телевизии, само потвърждават, че хората с удоволствие възприемат мистичните „сензации“ и да им вярват.

В интернет и във вестниците всеки един от нас може да намери десетки обяви за услуги на „потомствени лечителки“ или „признат маг“, бизнес, който процъфтява само благодарение на доверчивостта на хората, които не са склонни да подлагат на критичен анализ заобикалящата ги действителност.