Порязванията при диабетиците заздравяват много трудно, тъй като белтъкът, дирижиращ този процес „полудява“ при ненормално висока концентрация на глюкоза в кръвта и започва да препятства тяхното заздравяване.

Малките увреждания на кожата при хората, страдащи от диабет могат да им създадат големи неприятности.

Поради това че раните при тях изключително бавно заздравяват, в тях често попадат бактерии и възникват незарастващи язви, които често принуждават лекарите да ампутират увредените крайници или да провеждат опасни за живота операции.

В последните години учените активно работят над създаването на лекарства, които биха стимулирали бърз растеж на тъканите на кожата и да помагат на тялото да затваря раните.

Например, през февруари миналата година швейцарски биохимици представили лекарство на основата на синтетичния аналог на хормона PIGF-2, което заставило раната върху тялото на мишки с диабет да се затвори за 5 дни. Въпреки това причините за бавната регенерация на кожата при диабетиците оставали неизвестни.

Дана Грейс от университета на щата Пенсилвания, САЩ, и нейните колеги разкрили механизма на възникване на този проблем, експериментирайки с мишки, при които бил увреден генът FOXO1, отговарящ за синтеза на хормона, който „дирижира“ процеса на заздравяване на раните.

Увреждането на този ген в организма на здрави мишки довело до това, което очаквали учените – раните започнали много бавно да заздравяват и по тяхното тяло започнали да се появяват язви.

Когато авторите на изследването направили същото с гризачите-диабетици, ефект бил, изключително неочаквано за тях, противоположен – проблемите със заздравяването изчезнали и раните започнали да се затварят.

Изненаданите учените решили да изяснят с какво е било свързано с това, проследявайки функцията на молекулата FOXO1 в кератиноцитите, съставляващи голяма част от повърхността на кожата – в организма на здравите мишки и при гризачите с диабет.

Установило се, че причината за необичайното поведение на този хормон била глюкозата – нейната повишена концентрация в кръвта и тялото на диабетиците принуждава FOXO1 да се съединява не с хормона на растежа TGF-алфа, а с белтъците CCL20 и SERPINB2, които потискали процесите на регенерация.

В резултат този процес на заздравяване не се ускорява, а се забавя в организма на диабетиците.

Профилактика

За да се избегне при диабет появата на рани и язви , които не заздравяват, е нужно да се съблюдават следните правила:

• Не ходете боси и внимателно оглеждайте обувките си, преди да ги обуете.
• Ежедневно оглеждайте краката си с цел установяване на каквито и да било травми;
• Мийте краката си всеки ден, използвайки неизсушаващи кожата средства;
• Спрете тютюнопушенето, тъй като никотинът влошава кръвообращението, а това усложнява процеса на регенерация на клетките и заздравяване на гнойните рани;
• Съблюдавайте правилата за безопасност при използване на камини, радиатори, печки или други отоплителни уреди, за да не се изгорите;
• При студено време – задължително се обувайте топло и стойте навън не повече от 20 минути;
• През лятото не използвайте обувки с прегради между пръстите;
• Носете няколко чифта обувки, като ги редувате;
• Не премахвайте от повърхността на кожата си мазоли и брадавици сами;
• Използвайте само удобни обувки и бельо, които не стягат кожата и без предизвикващи триене шевове;

Не е необходимо да престоявате във ваната или да си вземате душ прекалено дълго време, тъй като под въздействието на водата кожата се отпуска и се подува, което увеличава риска от получаване на травми.