При възникване на треперене в ръцете е най-добре да потърсите лекарска помощ за правилно поставяне на диагноза и назначаване на съответното лечение от специалист.
Причините за поява на тремор са немалко. Необходимо е да умеете да различавате как и кога треперят ръцете. Различават се 2 основни типа тремор – нормален и патологичен.

Нормално или физиологично треперене

Този тип тремор е без клинично значение, среща се при повечето здрави хора като леко потрепване при изпънати ръце и обикновено преминава бързо.

Най-често треперенето възниква при определени условия:

• При физически натоварвания – вдигане на тежести, бягане, необходимост дълго време да бъде запазена неподвижност, когато ръцете и коленете треперят от умора;
• При стресова ситуация – силно вълнение, депресия, истерия, при които състояния се повишава възбудимостта на нервната система.

Съществува също и понятието семеен /юношенски/ тремор. Той възниква на фона на пълно спокойствие. Започва от едната ръка, след това преминава към другата, впоследствие се разпространява към главата, под брадичката, езика, седалището и краката.

Обикновено не се лекува и само ако се проявява прекалено бурно, лекарите обикновено назначават антиконвулсивни препарати или транквиланти.
2 седмици наблюдения са достатъчни, за да се установи истинската причина за треперенето.

Ако ръцете продължават да треперят и това не е свързано със стрес и физически натоварвания, то най-вероятно треморът е патологичен.

Патологично треперене

Възниква на фона на сериозно заболяване как един от неговите симптоми. Във всички случаи треморът не преминава от само себе си и се различава по характер.

Страничен ефект от прием на лекарствени средства

Токсичното действие на химически вещества и лекарства е възможно да предизвика слаб тремор на пръстите на ръцете, който не е постоянен. В такъв случай преустановяване на приема на съответните лекарства и назначаването на симптоматично лечение впоследствие води до спиране на тремора.

Алкохолно треперене

Проявява се при напреднала форма на алкохолизъм. Това треперене първоначално възниква на пръстите на ръцете, впоследствие се разпространява към главата и към цялото тяло.

Възниква сутрин в състояние на махмурлук. След употреба на алкохол треморът обикновено отслабва или напълно отшумява. Същото се отнася за синдрома на абстиненция при наркотична зависимост.

Хормонални причини

Треперенето на ръцете може да бъде предизвикано от високи нива на хормони на щитовидната жлеза, тоест свързано е със състоянието хипертиреоидизъм. Допълнителен симптом, характеризиращ даденото заболяване е езикът, който леко трепери при изплезване.

Също така при високи нива на хормони на щитовидната жлеза в кръвта човек става раздразнителен, изпитва постоянно безпокойство, рязко отслабва, изтънява му косата, започва да страда от сърцебиене и необичайно често се изпотява.

При диабет ниската концентрация на кръвната захар също предизвиква треперене. Състоянието се съпровожда от слабост и необичайно често изпотяване. Но всичко преминава сред употреба на храни с високо съдържание на захар.

Паркинсонов тремор

Основен отличителен симптом на треперенето, дължащи се на болестта на Паркинсон – наблюдава в състояние на покой. Треморът на ръцете, характерен за това заболяване, наподобява броене на монети или на търкаляне на таблетки.

Той възниква асиметрично, тоест повече трепери лявата или дясната ръка /крак/.
След като човек се опита да направи произволно движение, треморът отслабва или преминава. Движенията при Паркинсон са добре координирани, но са забавени.

Есенциално треперене

Отличава от паркинсоновото по това, че ръцете треперят не в състояние на покой, а при движение или опит за заемане на определена поза, при която е спазване на симетрия между 2-те ръце.