Всъщност до този извод стигнали учени от Бостънския университет, САЩ, които направили генетичен анализ на 462 жени – дълголетници и свързали тяхната възраст с раждането на техните деца.

Изследователите установили, че процесът на стареене при жените е пряко взаимосвързан с продължителността на периода на фертилност, която се определя от генетичните особености.

Според проведеното проучване, жените, родили първото си дете на 33-тата си година, доживявали до дълбока старост 2 пъти по-често, отколкото тези, които раждали до 30-годишна възраст.

Въпреки това, учените отбелязват, че това не означава, че жените трябва да отлагат майчинството. Но способността за зачеване на късна възраст говори за по-доброто здраве на жената и за това, че нейният организъм старее по-бавно.

Съвременната наука предполага, че продължителната фертилност – тоест способността за зачеване и раждане на здраво потомство – е обусловена генетично.

Според данните от доказателствената медицина, късната бременност се съпровожда от множество усложнения.

Освен това, сериозно се увеличават рисковете от раждането на дете с вродени заболявания и аномалии в развитието.

Ако при жените по-млади от 30 години рискът от спонтанен аборт е 10%, то при тези на 30-39 години се повишава до 17%, а над 40 годишна възраст нараства до 33%.

Вероятността от спонтанно прекъсване на бременността е свързано не само с възрастовите изменения на целия женски организъм, но и със стареенето на самите яйцеклетки, поради което може да се стигне до зачеване на плод със сериозни генетични нарушения.

Въпреки това, дори 50-годишните жени има реална възможност да родят здраво дете, като тази вероятност е 90%.

А шансовете за раждането на пълноценно дете при тях са почти еднакви, както и при младите жени, това показват резултатите от пренаталните изследване.

Следва да се отбележи, че от края на 70-те години на 20-ти век се наблюдава бързо нарастване на броя на жените, раждащи близо до 40-тата година и дори над 40.

За четвърт век броя на родилките сред жените на 35-39 години е нараснал с 90%, почти с толкова се увеличил и броя на младите майки, които са на 40 и повече години.

Ако преди 15 години „стари родилки“ жените на 25 години, то днес това определение се използва много по-рядко и то главно за родилите след 35-годишна възраст.

В тази връзка, следва да се посочи, че американски учени успяха да установят кога започва процесът на стареене на организма.

Те са убедени, че това не зависи от пола, телосложението, националността и много други фактори.

Оказало се, че този процес на стареене пряко зависи от образуването на миелин – това е съединение, което покрива нервните клетки и ги предпазва от вредните влияния.

В началото на 40-те години количеството на произведения миелин намалява, което негативно се отразява на функцията на главния мозък и на сърдечната дейност.

Също се нарушава опорно-двигателната функция, понижава се дори и еластичността на мускулите. Заради прекаленото силното увреждане на миелиновата обвивка на невроните се развива множествена склероза.

Калифорнийските учени смятат, че този процес, поне към настоящия момент е необратим.

Всички опити да се поддържа във форма тялото и постоянно трениране на ума само спомагат за подобряване на здравословното състояние, но не се постига удължаване на живота.

Въпреки това научната общност и досега няма единно мнение по този въпрос.