За много хора енергийните напитки са не просто вкусен начин за утоляване на жаждата, а и спасение в натоварените дни, съпроводени с недоспиване. Може всички „лекции“, които госпожата по биология ви е чела, относно кофеиновите напитки да не са ви повлияли, но днешната статия, със сигурност ще ви.

Наистина ли ми вредят? Енергизиращият ефект на този тип напитки не се дължи на високото съдържание на макро- и микронутриенти. В тях се съдържат много биологично-активни вещества, захар или изкуствени подсладители.

Важна ли е опаковката за този тип напитки

На пръв поглед, опаковката на много от енергийните напитки, обещава да ви зареди с богата доза витамини и кофеин, който и без това си е в кафето. Нека обаче да проучим по-подробно това, уж благоприятно, съдържание.

Кофеинът, в една подобна напитка, от около 300мл, е средно, колкото в една голяма чаша кафе. Сладостта от напитката и богатият ѝ вкус ни приканва, да я изпием доста по-бързо, отколкото чаша горещо, горчиво кафе.

Това предопределя и по-бързо усвояване на голямо количество кофеин. Последиците от това са сърцебиене, задух или, дори, хипертонична криза.

Да обсъдим и сладкия вкус на напитката. В по-голямата част от напитките, количеството захар е в огромно- приблизително 15 чаени лъжички захар в един кен.

Такава голяма „доставка“ на захар, може да дехидратира организма ни, да потисне имунната система, да предизвика развитие на възпалителни процеси и наддаване на теглото.

Забелязва се тенденция, все повече млади момичета, в стремеж към „перфектна“ фигура, да заместват храненията си през деня с енергийна напитка. Наглед, засищащо, се оказва, че питието е доста калорично, което всъщност може да окаже и неблагоприятен ефект върху теглото.

Ако си мислите, че енергийните напитки без захар, всъщност понижават риска от тези опасности, то се оказва, че това изобщо не е така. Аспартамът, използван най-често като нискокалоричен подсладител, води до изключително големи вреди за организма, сред които увреда на черния дроб и безплодие.

Установява се, че този кофеинов „резервоар“ занижава нивата на серотонин или още известен като „хормон на щастието“. Освен това, енергията от тези напитки вкарва органите в „авариен режим“- те реагират така сякаш са в ситуация на опасност.

Какви са последиците

След като ви запознахме, с част от рисковите съставки в тези питиета, нека обобщим и възможните усложнения, които могат да настъпят при продължителната им употреба:

  • Безсъние;
  • Хронична умора и стрес;
  • Хипертония;
  • Задух;
  • Покачване на теглото и подкожните мазнини;
  • Чернодробни проблеми;
  • Често разболяване;
  • Сърдечни проблеми;
  • Тревожност и депресия.