Учените назовават няколко причини и предупреждават – безразсъдният секс не оставя неприятни спомени, а главоболие и не само.

Изследователите бият тревога – в развитите държави започналия от 90-те години ръст на използването на презервативи се смени със спад, особено сред юношите.

От 2002-ра до 2010-та година процентът на младите хора, които са използвали презерватив при първия секс, е нараснал от 71 до почти 80%. Но от 2011 до 2013-та година отново се понижи до 78%.

Вероятно ще ви се стори, че понижението е незначително. Но според изследователя на сексуалното здраве Деби Хербеник от университета на щата Индиана, САЩ, понижението се ускорява.

Една от възможните причини е баналното неразбиране на причините за използване на презервативи. Тя посочва, че много от нейните студенти смятат, че презервативите са необходими само за предпазване от бременност.

Отчасти вина за това има и маркетинга. През 90-те години и през първото десетилетие на новото хилядолетие презервативите бяха синоним на борбата с ХИВ и други заболявания, но в последно време в рекламните кампании акцентът започна да се поставя върху предпазването от нежелана бременност.

Същевременно сред жените расте популярността на методите за обратима контрацепция с продължително действие – импланти и вътрематочни устройства. Тяхната ефективност е близка до 99%, докато презервативите предпазват от нежелана бременност само в 82% от случаите.

Ако момчето знае, че момичето вече се защитило от забременяване, то не си слага презерватив, макар че това е единствената защита от инфекции, предаващи се по полов път.

Според Хербеник, ако имаше начин, щеше да се установи, че 40-60% от студентите са заразени с папилома вирус. Нивото на заразяване с хламидии също е висок, но тези заболявания нямат симптоми, затова момчетата дори не се и досещат, че са заразени.

Папиломавирусът може да доведе до онкологични заболявания, а хламидиозата до безплодие. Проблемът е, че тези инфектирането с вируса протича на практика безсимптомно и не създава неприятни усещания много дълго време.

От друга страна пък младите мъже изобщо не се замислят, че ще дойде време, когато ще трябва да създадат семейство и безразсъдството в млада възраст може да попречи на тези им планове.

Другата причина – съвременната младеж се учи как да прави секс от порно филмите, а в тях презервативи практически не се появяват.

Освен това порно актьорите често изваждат член преди оргазма и еякулират върху партньорката си и юношите копират това, смятайки това за способ за профилактика срещу нежелана бременност. Но това е голяма грешка.

Не е необходимо човек да е учен, за да разбере, че най-добрата стратегия е едновременното използване на презерватив за профилактика на инфекции, предаващи се по полов път и методи за обратима контрацепция с продължително действие за профилактика на нежелана бременност.

Разбира се при продължителни отношения, ако и двамата партньори са верни един на друг, то профилактиката на забременяването излиза на първи план.

Но ако един млад мъж или юноша, който неотдавна е започнал активен полов живот, прави секс с няколко партньорки или наскоро е започнал да се среща с нова, не трябва да се чуди, а да се предпазва.

Ако на мъжа не му харесват усещанията, когато си е сложил презерватив, тогава Херберик съветва да сложи малко лубрикант върху презерватива и най-вероятно нещата ще се оправят.