Как се е сформирало убеждението, че зехтинът е полезен, сега е трудно да се каже.

Може би е виновна прехвалената средиземноморска диета, при която всичко наред се полива със зехтин? Или агресивния маркетинг? В какво да вярваме и в какво не?

Със зехтин не трябва да се готви и пече?

Един от най-разпространените митове, обикалящи из Интернет. Между впрочем зехтинът не само е безопасен, но е и препоръчан от учените и диетолозите за пържене и печене на високи температури.

Освен това може и да се използва повече от веднъж.
Доктор Мери Ънинг, автор на книгата „Know your Fats“, знае за мазнините всичко и дори повече.

Тя препоръчва следното – За печене и пържене е най-добре да се използва уникално съчетание от масла, което се състои от 1/3 кокосово масло, 1/3 – от сусамово и също толкова зехтин.

Маслиновото масло определено е добро масло. Но съществува огромно количество други растителни масла не по-малко целебни и между впрочем по-евтини.
Диетолози предупреждават, че всяко растително масло представлява мазнини в чист вид, с висока калоричност.

Затова ако се опитвате да отслабнете, не е желателно щедро да поливате ястията. 2 лъжички на ден са напълно достатъчни.

Зехтинът е добър източник на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6

Ако говорим за ползи за здравето, то най-богат източник на омега-3, необходими за здравето на сърцето, е лененото масло.

А маслото от пшенични зародиши от рекордьор по съдържание на омега-6 – киселини, които способстват за обновяването на кожата и за растежа на косата, укрепват костите, нормализират обмяната на веществата и благотворно влияят на репродуктивната функция.

Затова няма смисъл да се ограничавате само до зехтина и до слънчогледовото масло или пък единствено до олиото. Според лекарите в кухнята на всяка домакиня трябва да има поне 14 вида растителни масла.

Зехтинът е лидер по съдържание на витамин Е

В обичайното за нас олио или слънчогледово масло този витамин е дори в повече, отколкото в зехтина. Във всяко растително масло се съдържат витамини А, Е, Д и К.

Но тяхното количество пряко зависи от технологията на производство. Затова слънчогледовото масло може да съдържа повече полезни компоненти от евтиния вариант на зехтина.

Ако маслото „замръзне“ това е показател за качество

Вие навярно сте забелязали, че в хладилника зехтинът бързо се сгъстява. Някои хора смятат, че по този начин може да се провери дали в него няма наличие на примеси. Това мнение не е съвсем вярно.

Според Ерин Балч, изпълнителен вицепрезидент на Северноамериканската асоциация на зехтина, качеството зависи от много показатели.
Много от охладените масла придобиват по-гъста консистенция.

Това не е изключителна особеност на зехтина extra-virgin. Качеството зависи от сместа мастни киселини – наситени и ненаситени мазнини, а също и от самите маслини – техният сорт, датата на реколтата и други фактори.

От друга страна, ако при ниски температури маслото напълно запазва консистенцията си, си струва да се замислите дали не сте купили фалшификат. Между впрочем зехтинът може да се съхранява при температура до 35 градуса. И това по никакъв начин не влияе на неговите свойства.

„Тайнствените“ абревиатури са гаранция за качество

Това е истина. Абревиатурите DOP/IGP/PDO указват географската местност на производството. А отметката Diavolocane свидетелства, че маслото е биологично чисто, тоест нещо като защита от фалшификация.