Зехтинът, който традиционно се смята за полезен за здравето продукт, отстъпва по своите хранителни качества на сланината при проведено изследване от страна на учените.

В частност – оказва се, че сланината, а също и кравето масло, е по-уместно за използване при приготвяне на гореща храна.

Това, че сланината може да бъде по-полезна от зехтина, установили британски учени.

Изследователите посочват, че макар и ползите за здравето от растителните масла да е добре известна, то да се готви с зехтин, царевично или слънчогледово масло, е вредно за здравето.

В подкрепа на това заключение са резултатите от 20-годишно изследване, в рамките на което бил проучен състава на химическите вещества, които се отделят в процеса на нагряване на различните хранителни мазнини.

Специалистите стигнали до извода, че по време на готвене в растително масло се отделят алдехиди – вещества, чието въздействие върху организма е свързано с повишаване на риска от развитие на рак, сърдечни патологии и забавяне на мозъчните функции.

За готвене е най-добре да се използва сланина, свинска мас или краве масло – извеждат като заключение авторите на научния труд.

В рибата, изпържена със слънчогледово или царевично масло, се съдържат 200 пъти повече токсични алдехиди над допустимите норми, утвърдени в различни нормативни актове по безопасност на храните.

Учените поясняват, че получените от тях сведения не свидетелстват за безусловната вреда за организма на растителните масла.

Основната полза от тях е, че съдържат полиненаситени мастни киселини – важен елемент за пълноценното хранене на човека.

Проблемът в това, че при нагряване тези компоненти отделят повече токсични съединения от мононенаситените мастни съединения, присъстващи в сланината, свинската мас, кравето масло или кокосовото масло, коментират учените.

И опасност представлява това, че тези съединения могат да се натрупват в организма, увеличавайки по този начин вредния си потенциал върху цялостното здраве.

Поради тази причина за ястията, които се приготвят на висока температура, е по-добре да се използват плътни мазнини.

Данните от това проучване идват на фона на направеното вчера изказване от премиера Бойко Борисов, който нарече несправедливост това, че общественото осигуряване, тоест средствата от здравните вноски на всички нас, отиват за лечение на хора, които консумират сланина.

Преди известно време също писахме в Lechenie.bg, че има доста съмнителни тенденции в здравословното хранене, които не почиват на сериозни научни доказателства.

Дори и в научните списания вече започна постепенна реабилитация на някои смятани за вредни храни като яйцата и другите богати на наситени мазнини храни, от които най-консумирано е свинското.

За него стана известно е, че най-полезно за човека, поради сравнително близкия му състав що се отнася до мастните киселини – наситени, поли и мононенаситени киселини, до идеалния за нашето тяло.

Разбира се и тук важи правилото, че трябва да се спазва принципът на умереността и да не се прекалява с нито една храна, която консумираме.

За съжаление, днес много хора преяждат, поради силния стрес, на който са изложени в работата си. И поради тази причина развиват хранителни зависимости – някои се пристрастяват към хляб, други храните, попадащи в категорията – джънк фууд.

Но има изход от този омагьосан кръг – единственият съвет, който може да ви помогне е когато се храните да се съсредоточите върху самия процес, така ще знаете кога да спрете.