Зависимостта от красотата в съвременната цивилизация, според психолози придобива болестен характер, нещо от рода на манията. Според техни данни около 30% от жените и 15% от мъжете са подложени на тази напаст.

Един от примерите е отдавна известната анорексия. Но 21-ви век донесе и други не по-малко опасни разновидности. Какви именно?

„Танорексия“ – дума, съзвучна с анорексията, обозначава зависимостта от наличието на слънчев загар.

Тази мания възникна заедно с разпространението на солариумите. На Запад битува мнението, че загарът, включително и изкуствения, стимулира образуването на ендорфини – хормони на щастието, поради тази причина това привикване е сходно с алкохолната или наркотичната зависимост.

Но това не е доказано. Механизмът на психоемоционалното привикване е следния – човек сякаш се залепва за солариума. Когато на него започва да му се струва, че неговата кожа е твърде бледа, той усеща дискомфорт и когато един ден не се е пекъл, се чувства грозен, буквално гол.

Заблуждението се състои в това, че на кожата със загар действително не са толкова видни дефектите – неравности, ожулвания, пъпки.

В определен момент на човек започва да му се струва, че ултравиолетовата светлина е панацея. Но посещението на солариум повече от 2 пъти седмично е опасно, тъй като е много вероятно да се пристрастите.

Дерматолозите съветват да правим тен само на курсове от 5-6 посещения на 6 месеца. В рисковата група са младежите и най-вече девойките – от 14 до 25-годишна възраст.

Аналогични корени има и друга болезнена зависимост – от козметика.

Психолозите предлагат да се бие тревога, когато не може да излезе, без да се гримира, дори и за да си хвърли боклука. У настина зависимите се разваля настроението, правят истерии, плачат, крещят, не могат да си се представят, че ще бъдат на обществено място без грим.

Като за успокоение им се налага да си направят сложен грим по всички правила, включващ фон дьо тен, пудра, спирала, сенки – сякаш за гала вечеря.

Към тази зависимост са най-предразположени жени на възраст 28-38 години. Нейният краен вариант е когато вместо козметика, жените се подлагат на ботокс или на лифтинг, на операции по подмладяване и всичко това без мярка, боядисват косата си, харчат по салоните за красота цялата си месечна заплата.

Да се сдобият с идеална фигура мечтаят тези, които сякаш по цял се застояват във фитнеса. Но според фитнес инструктори не трябва да се тренира всеки ден. За възстановяване на мускулите е необходимо минимум денонощие.

Но тези, които зависят от фитнеса чувстват максимална нужда от тренировки. На тях им се струва, че пропускайки един ден в залата и повече никога няма да възстановят предишната си форма.

Затова такива хора настойчиво вдигат тежести, дори и когато са болни. Сред клиентите на всеки фитнес клуб – такива са около 5%, но ръководството му няма право да ги спасява от тяхната мания.

В рисковата група, са както мъжете, така и жените на възраст от 26 до 35 години.

В основата на всички мании, свързани с красотата, според психолозите стои неувереността в себе си, занижената самооценка. Самостоятелната борба с нея е трудна, тъй като зависещите не осъзнават мащаба на проблема. Съвет към близките – по-често да се говорят приятни неща на човека, да се хвали неговата външност.