Швейцарски учени стигнали до неочаквано заключение в рамките на проведеното от тях изследване. Те установили, че в някои случаи физическата активност е по-опасна за здравето на човека от заседналия начин на живот.

Популярността на здравословния начин на живот способства за това, че все повече хора редовно посещават фитнес зали и активно спортуват. Но някои специалисти не смятат, че интензивните физически натоварвания са полезни за всеки човек.

Швейцарски изследователи доказаха, че редовните тренировки изискват определена балансираност. Ръководителят на изследването доктор Клаус Сибенрок от Бернския университет отбелязва, че прекомерното пристрастяване към спорта се отразява неблагоприятно върху здравето – По време на спортни занимания е необходимо да се спазва принципа на умереността, в противен случай е възможно да се нанесе вреда на здравето.

В рамките на експеримента учените анализирали данни за здравословното състояние на хора с различно ниво на физическа активност и установили, че заседналият начин на живот понякога може да се смята за по-безопасен от интензивните физически упражнения, от гледна точка на поява на различни патологии.

Подобен феномен експертите обясняват с това, че тренировките изискват високо ниво на издръжливост, което действа силно стресиращо и освен това подлагат на организма на голямо натоварване.

Оказва се, че хората, които често и сериозно спортуват, а също и при професионалните спортисти има определена предразположеност към опасни аномалии на тазобедрената става. Освен това те страдат от проблеми с костния и мускулния апарат.

Специалистите твърдят, че представителите на силния пол, поради своето пристрастяване към някои видове спортове се излагат на повишен риск от заболявания – Спортистите-мъже, особено тези, които играят футбол или хандбал или участват в състезания по лека атлетика, свързани с бягане и скокове, са изложени на сериозен риск от развитие на едни или други заболявания, които се отразяват неблагоприятно на състоянието на костите, ставите или мускулите.

На много по-голям риск са изложени, според авторите на проучването, са изложени децата и подрастващите, тъй като техният организъм не е напълно формиран. Поради тази причина експертите призовават родителите внимателно да се отнасят към физическите натоварвания на децата.

Техните тренировки не трябва да бъдат твърде активни и интензивни.

Още едно неотдавнашно изследване потвърди, че редовният спорт с високо ниво на интензивност не следва да се възприема като добър подход за отслабване.

В противовес на гореизложеното следва да се посочи, че учени от Калифорнийския университет стигнаха до заключението, че заниманията със спорт в детството благоприятно се отразяват на здравословното състояние в зряла възраст и дори влияят положително и на продължителността на живота и на двата пола.

Но тези свои заключения учените основават на експерименти с лабораторни мишки.

Първата група мишки на възраст от 24 дни учените поставили на колело за бягане, а на тези от другата не им била предоставена възможност да тренират.

Тренировките продължили почти месец, а след това колелата за бягане били премахнати. Когато остарели тренираните мишки имали много по-ниско тегло, отколкото техните събратя от другата група.

За определяне на влиянието от упражненията върху организма на мишките учените измерили нивото на тяхната физическа активност, телесната им маса и на циркулацията на лептин, а също и употребата на хранителни добавки.

Отчитайки всички показатели учените заявили, че заниманията със спорт в ранна възраст благотворно се отразяват на целия по-нататъшен живот на индивида.