Храните се правилно, активно спортувате и веднъж завинаги сте се отказали от слънчевите бани.

Съществуват заблуди за грижа за кожата, които незабележимо могат до появата на бръчки, пигментни петна и провисване.

В какво трябва да престанем да вярваме, за да запазим младостта, здравето и красотата?

Какво не е вярно за стареенето на кожата 

1.Скоростта на стареенето се определя от генетиката

Не трябва да се пренебрегват генетичните фактори при определяне на скоростта на стареене на кожата, но все пак те играят не особено важна роля.

Дерматолозите са убедени, че отражението на образа в огледалото на 70% зависи от начина на живота и само 30% от наследствеността.

Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, недостиг на физическа активност и ядене на нездравословна храна отслабват защитните функции на организма, предизвикват развитие на заболявания, а следователно, се форсират и процесите на стареене.

2.Скъпата козметика – по определение е най-добрата

Ефективността на anti-age средствата невинаги зависи от цената. Важен показател за качеството е формулата на продукта.

Проверявайте списъка със съставки на козметика преди покупка за наличие на вещества, които идеално действат именно на кожата.

Обръщайте внимание на концентрацията на активни съставки, а също и разпознаваемост на марката.

Ако виждате продуктите на някаква марка за първи път, е препоръчително да научим повече информация за него, да почетем отзиви за продукта в Интернет пространството.

Обърнете внимание на надписите на етикета. Ако кожата ви е мазна, търсете продукт с отметка „некомедогенна”, а ако е суха и чувствителна „хипоалергенна” и „без миризма”.

3.Кожата трябва да се овлажнява отвътре

Правилен питеен режим – гаранция за добро здраве и отлично здравословно състояние. Питейната вода обаче не овлажнява кожата отвътре.

Няма изследвания, които да доказват, че пиенето на много вода, повече отколкото е необходима на организма, действа на кожата подмладяващо.

Чиста вода трябва да се пие, но не трябва да се злоупотребява с нея. Придържайте се към 8-те чаши вода на ден и това ще е достатъчно.

4.Новите процедури винаги са по-ефективни

Не вярвайте на подмладяващите методи, които звучат твърде добре, за да бъдат истина. Пример, може да е „вампирското стягане на лицето”, което рекламира Ким Кардашиян и други звезди.

Използването на собствена плазма на кръвта не дава на кожата дългосрочни предимства.

Според пластичния хирург Патти Флинт, няма никакви реални доказателства, че плазмолифтингът работи. Изследванията не потвърждават факта, че това инвазивно решение носи на кожата значима полза.

С цел запазване на младостта на кожата е по-добре да се прибягва до проверени методи с доказана ефективност.

5.Упражнения за лице помагат за избавяне от бръчките

Йогата или фитнес за лицето и другите популярни методи не възпрепятстват развитието на бръчки.

Според дерматолози, понякога тези упражнения повече вредят, отколкото да помагат, и влошават съществуващите бръчки, заради често повтарящите се съкращения на лицевите мускули.

Всички, които се надяват да се подмладят с помощта на упражнения, трябва да помнят, че нито едно от тях не може да предотврати обусловеното от напредването на възрастта понижаване на образуването на колаген в слоевете на кожата.

6.Натуралната козметика подмладява

Козметиката, приготвена от натурални продукти изглежда по-добра от купената, като се оказва, че е свързана с големи рискове за здравето на кожата.

Много съставки предизвикват проявления на алергия, а други могат да влошат състоянието на кожата, заради високото съдържание на етери или киселини.

Вместо да се провеждат експерименти върху собствената кожа, по-добре да бъде предпочетено средство, което е тествано от професионалисти.

Никога няма да научим, какви алергени и дразнители ще се съдържат в обикновените хранителни продукти, докато не ги опитаме.

Ако ви хареса някоя рецепта, погледнете асортимента в близкия магазин, то може би производителите да са създали нещо подобно.

7.Витамин на младостта трябва да се използва всеки ден

Производната форма на витамин А – ретинол наистина си е заслужила славата на витамин на младостта.

Нейната ефективност при подмладяването на кожата е потвърдена от многобройни изследвания, въпреки това не трябва да се използва всеки ден.

Достатъчно е нанасянето на средство с ретинол няколко пъти седмично, това ще предотврати появата на зачервявания, раздразнения, лющене на кожата.

Едва когато кожата се адаптира към ретинола, може да се увеличи кратността на приложение на козметиката, ако има необходимост от това.

8.Антиоксидантите връщат времето назад

Ролята на тези вещества за поддържане на здравето е трудно да се надцени, но антиоксидантите, съдържащи се в козметиката или в хранителните продукти, не могат да се смятат за панацея.

Това е, защото съществува понятие като биодостъпност. Изследването, публикувано в Списанието по физиология, показва, че трябва да се употребява огромно количество продукти с антиоксиданти, за да бъде получена от тях значителна полза.

Учените обясняват, че никога няма да можем да изядем това количество антиоксиданти, което ще бъде достатъчно, за да бъдат обратно признаците на стареене.

9.Контрастният душ подмладява кожата

Редуването на студена и гореща вода по време на вземане на душ оказва положително влияние върху човешкия организъм, зарежда го с енергия. Но не съществуват научни доказателства, че процедурите с използване на контрастен душ подмладяват кожата, затова не трябва да се надяваме много на този ефект.

10.Обикновената козметика с фактор не забавя стареенето

Според учените, единственият крем, който гарантирано забавя процесите на стареене на кожата, днес е слънцезащитният. Това е, защото противостои на разрушителното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Декоративната козметика със слънцезащитен фактор не може да го замени.

Използването на прахообразни средства може да е недостатъчно, за да получи кожата достатъчна защита.

Затова декоративните средства козметици определят като спомагателни и призовават заедно с тях задължително да се използват слънцезащитни кремове.

Освен от слънцето, стареенето на кожата, и на целия организъм, се форсира от постоянен стрес. Покачват се нивата на кортизола в кръвта, което в крайна сметка води до загуба на колаген и еластин.

11.Anti-age козметиката дава мигновен ефект

Мигновеното преобразуване на кожата след нанасяне на anti-age козметиката е заветна мечта на всяка жена.

За съжаление, обаче е далеч от реалността. Всички средства по грижа за кожата са необходими от 4 до 8 седмици, за да подействат и да дадат видими резултати.

Лесен начин да се проследи ефективността на средството – това е да се прави селфи на лицето при естествено осветление веднъж седмично в продължение на 2 месеца.

Така ще видите дали кремът е от полза на кожата или не, и при необходимост ще смените грижата.

Практиката показва, че anti-age грижата действа само тогава, когато е внимателно обмислена. Какви други митове въвеждат жените в заблуждение?

12.Качествена грижа – гаранция за младостта на кожата

Това е вярно само отчасти. На състоянието на кожата влияят множество фактори: правилно хранене, обилен прием на течности, пълноценен сън, добро позитивно настроение, отказ от вредни навици, дозирано физическо натоварване. Всичко това в комплекс плюс грижа за кожата ще способства за поддържане на младостта на кожата.

13.Масаж на лицето – приятна процедура, но безполезна

Правилно направеният масаж на кожата няма да ѝ навреди, няма да я разтегне, а ще подобри циркулацията на кръвта, ще подобри цвета на лицето. Поглезете кожата с масаж и ще видите резултата.

14.Един крем е напълно достатъчен за anti-age грижа

Това е така, ако сте млади и живеете в екологично чист регион. В останалите случаи за кожата е важен минималният комплекс – дневен крем, нощен и около очите.

Нощен крем – по-питателен и плътен, в него присъства ретинол, което е полезно за подобряване на външния вид на кожата. Същевременно при нанасянето му в сутрешните часове може да предизвика изгаряне, тъй като повишава чувствителността на кожата. Затова е полезен само като нощен крем.

Дневен крем

Лек, със слънцезащитен филтър. Хранителните вещества в него са по-малко, за сметка на това са повече овлажняващите компоненти.

За ползата от крема около очите, дори не е нужно да се споменава отделно. Всички знаят, че това е най-уязвимата част от лицето, затова за него е много по-важна специфична и регулярна грижа.