Коремът е една от най-големите мускулни групи в човешкото тяло. Доброто му оформяне е цел на изключително много хора, които се занимават активно със спорт, любителски или просто искат да поддържат добра форма.

Поради тази причина, той бива със сигурност, една от най-често тренираните мускулни групи в човешкото тяло, като цяло – момчетата, най-вече, за да постигнат заветните „плочки“, които да ги направят неустоими за противоположния пол, а дамите – за да приберат тлъстинките и досадните паласки, подаващи се изпод блузата, а някои от тях – и за да могат да се похвалят с добре изразен и оформен коремен мускул.

Проблем, който обаче бива срещан изключително често, измежду всички трениращи е формата на този коремен мускул. Не е рядко срещано да се получи така, че някой, преследващ плочки, да се сдобие с абсолютно плосък корем, с удължен мускул, а друг, искаща точно подобни форми – да получи като резултат от усилените си тренировки – релефните „плочки“, за които става дума.

Защо се получава така, че коремните мускули се оформят по различен начин при всеки един от нас и можем ли да постигне точно формата, която искаме или просто ни е вродено да постигаме тази, която виждаме, че постигаме?

Какво трябва да правим, за да се оформят коремните мускули?

На първо място е редно да отделим време да изясним някои от най-ефективните коремни упражнения, присъстващи в може би, всяка фитнес програма.

1. Коремни преси

Тук включваме всякакви видове коремни преси, без да залагаме само и единствено на един. Не особено известен факт е, че за да получим в пъти по-добри резултати е нужно не да правим по 100, по 200, по 300 коремни преси и т.н. на тренировка, а да правим по малко от всички видове с висок интензитет. А те са безброй вариации.

Това е нещото, което се харесва на много от трениращите в коремните преси – съществуват всякакви начини за изпълнение, които засягат различни части от коремната област. Именно това им тяхно огромно разнообразие ги прави толкова приятно и интересно упражнение, а заедно с това, ако изпълнявано и по правилния начин, страшно ефективно.

2. Кардио

Тук не става въпрос за дългото, изморително и невероятно отегчително кардио, продължаващо с часове, а за едни 20-30 минути, отделени за едно бързо кардио с възможно най-висок интензитет. Тичането е може би най-признатото и най-доброто кардио, съществуващо някога. То стяга корема изключително много, и то при това, заедно с краката и глутеусите – областите, за чието добро оформяне всяка жена ожесточено се бори.

3. Планк

Така наречените „планкове“ също могат да бъдат изпълнявани по хиляди начини – те представляват заставане в поза за лицева опора и просто стоене възможно най-дълго време в тази поза със стегнат корем. Първоначално може да ви се стори доста лесно, но всъщност едва след 30 сек. мускулите на корема ви започват да горят. Колкото повече – толкова повече.

От какво зависи формата на корема ви?

Да си дойдем на думата.

1. От вида упражнения, на които наблягате

Трябва да съществува баланс между кардиото и силовите тренировки. Rзвестно е, че хората, силно натоварващи корема, използващи тежести са тези, които напрягат най-много коремните мускули и следователно ги оформят като „плочки“, докато тези, които наблягат на кардиото, и най-вече на тичането са тези, които могат да се похвалят с „удължен“ мускул.

Тази му удължена форма е благодарение на ниския процент подкожни мазнини, вследствие на многото кардио. За да си личат „плочките“ също трябва да има нисък процент подкожни мазнини, но не е задължително да е чак толкова нисък.

2. От гена ви

Да, зависи от структурата ви и от самото ви телосложение къде ще качвате тлъстините, къде ще ги задържате и откъде ще ви е изключително трудно да се отървете от тях.

3. От вида тренировки

Ако наблягате само на корема, няма да стане. За да получите, която и да е от горепосочените форми, трябва да тренирате и другите части на тялото – да правите клекове, вдигане на краката и т.н.