Защо стюардесите се разболяват по-често от рак
Полезно

Стюардесите с 50% по-често страдат от рак на гърдата и 2 пъти по-често от меланом в сравнение с останалите жени

Мъжете стюарди също са с по-висок риск от ракови заболявания, като сред причините са въздействие на йонизиращо лъчение и ненормиран работен график.

Изследователите отбелязват, че и пасажерите са изложени на същите рискове.

Учени от Харвардския университет установяват, че стюарди и стюардеси страдат по-често от всички видове рак – на млечната жлеза, на матката, на щитовидната жлеза, на стомашно-чревния тракт.

Заключенията са въз основа на анализ на данните за повече от 5300 стюарди и стюардеси от различни американски авиокомпании.

Сравнението било направено с данните на 2700 души с аналогични нива на доходите и ниво на образование, но друга професия.

Оказва се, че стюардесите с 50% по-често страдат от рак на млечната жлеза, 2 пъти по-често от меланом и 4 пъти по-често от немеланомен рак на кожата.

Особено плашещи са тези резултати на фона на сравнително здравословния начин на живот, към който се придържали доброволците – не пушели и не страдали от затлъстяване.

Авторите на изследването също установили връзка между всеки 5-годишен период на работа на длъжност „стюардеса” и увеличаване на риска от немеланомен рак на рак на кожата.

Но с продължителността на стажа рискът от рак на щитовидната жлеза и от меланом не се увеличава.

Оказва влияние обаче на вероятността от възникване на рак на гърдата при нераждали жени, както и при такива с 3 и повече деца.

Липсата на деца е известен рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза, но е изненадващо, че работата в самолет повишава риска от рак и при жени с 3 и повече деца.

Сред факторите, повишаващи риска от развитие на рак на млечната жлеза при многодетни майки, са нарушения на циркадните ритми, заради ненормиран режим не само на работа, но и у дома.

На този фон имунитетът отслабва, нарушава се клетъчния метаболизъм, което води в крайна сметка до неспособност на организма да потиска растежа на тумори.

При силния пол – стюардите, меланом възниквал с 50% по-често, отколкото при мъжете, заети в други сфери на дейност.

Други видове рак на кожата при тях се наблюдавали с 10% по-често

Стюарди и стюардеси са недостатъчно добре проучена професионална група, учените знаят малко за тяхното здраве.

Но е ясно, че те, както и пилотите на самолети, са подложени на космическа радиация.

Настоящият труд на учените от Харвард е едно от най-големите и пълни изследвания за разпространението на онкологични заболявания сред екипажите на самолетите.

Основната причина за това рязко повишаване на нивото на заболеваемостта е въздействие на йонизиращо лъчение. Екипажът се излага на него на голяма надморска височина.

Известно е, че космическата радиация е изключително вредна за ДНК и има значителен принос в развитието на рак на гърдата и немеланомен рак на кожата.
Според данни на Националния съвет по радиационна защита на САЩ, пилотите на самолетите получават най-високата доза радиация от всички хора, чиято работа свързана с подобен риск.

За тях и за представителите на други професии, които се подлагат на въздействие на радиация, съществуват правила и техники за безопасност, които позволяват да се минимизират рисковете.

Но проблемът е в извънредните работни часове и неспазване на задължителните почивки между полетите.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 170

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg