Тренировките всеки ден могат да ни изтощят, особено ако са комбинирани с доста натоварено работно ежедневие. Затова е необходимо да се адаптираме по усещанията, които изпитваме и така да състави примерната програма за тренировки, която да се опитваме в повечето случаи да следваме.

Трудно е да не се съмняваме в себе си, когато нещо не е както трябва. Например, когато започнем да си задаваме въпроси от рода – Твърде уморен съм или не ми достига мотивация? Стремя се към резултат или наистина с твърде голямо усърдие се занимавам и се напрягам?

Колко често е необходимо да тренирамe

Няма точен отговор на този въпрос. Всичко зависи от целите и текущото ниво на физическа подготовка. Някаква физическа активност в рамките на деня е по-добра, отколкото пълното ѝ отсъствие. Но съгласно изследване от 2019 г. ще получим голяма полза, ако обединим два вида физическо натоварване.

Силови тренировки

Силата на мускулите е важна. Ежедневните действия, сред които ходене, качване по стълбите и бягане, за да успеем да пресечем пътя на зелен светофар, могат да се облекчат чрез увеличаване на мускулната сила и с постоянство в тренировките.

Центровете по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ препоръчват да тренираме силово не по-малко от 2 пъти седмично. Необходимо е да натоварваме различни групи мускули – гръб, гърди, коремна преса, рамене и ръце.

Упражненията е необходимо да се изпълняват до такава степен, че да ни е трудно да направим следващото повторение без чужда помощ.

Кардио – аеробна активност

Трябва да караме сърцето да бие по-бързо с помощта на аеробни упражнения – 150 минути седмично умерено-интензивна аеробна активност, или 75 минути енергична-интензивна аеробна активност всяка седмица.

Умерено-интензивна дейност – това е такава, която ни кара да се изпоти, но все пак можем да говорим. Това може да е по-бързо ходене, каране на велосипед.

Ако тренираме правилно при енергично-интензивна активност ще можем да кажем само няколко думи, преди да почувстваме необходимост да си поемем дъх. Тук влизат и видовете активности като бягане, плуване и игра на баскетбол.

Предимства на тренировките всеки ден

Здраве на мозъка – подобрява се мисловната дейност, намалява тревожността и стреса.

Пълноценен сън – според данните от Университета на Джон Хопкинс, изпълнение на умерени аеробни упражнения подобряват фазата на бавния сън, който подмладява както тялото, така и ума.

Намаляване на риска от заболявания – риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак може да се понижи при редовни физически упражнения. Изпълнението на 150 минути физически упражнения седмично намалява вероятността от настъпване на смърт от тези причини с 33%.

Недостатъци на тренировките всеки ден

Ако тренираме с твърде голямо усърдие, това може да доведе до неблагоприятни последствия.

Сърдечно-съдови заболявания – мускулите се нуждаят от допълнителен кислород по време на упражнения, затова сърцето бие много по-бързо, за да го обезпечи. Когато прекаляваме с кардиото, рискуваме постепенно да влошим здравето на своето сърце, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Физическа смърт – уморява се не само сърцето, но и тялото. Много спортисти, които правят упражнения за издръжливост, страдат от травми, предизвикани от прекомерно напрежение, сред които стресови фрактури, разкъсване на сухожилия и фасциит на стъпалата.

Възпалителни заболявания – имунната ни система ни помага да се борим с бактерии и с вируси, които проникват в организма. Твърде интензивните упражнения принуждават организма да отделя определени хормони, които временно понижават имунитета. Това увеличава риска от заболявания.

Как да намерим баланс

Всичко зависи от множество фактори. Тренировката трябва да бъде съобразена с личните цели. Също зависи и от самата тренировка, ако разделяме упражненията по групи мускули, например, в понеделник ръце и рамена, а във вторник  - крака, ще можем да тренираме 5-6 дни подред.

Така за едни мускули ще бъде почивен ден, докато се тренират другите. Ако ни харесват интензивните силови и кардиотренировки, които обикновено задействат всички основни групи мускули, тогава ни е необходим повече отдих.

Постарайте се да правите почивка от минимум един ден. Това не се отнася към лекото бягане или друго неинтензивна сърдечно-съдова дейност.