Есента е сезонът, през който започват да се проявяват простудните заболявания. Затова и повечето от нас се интересуват как да осигурят първата линия на защита – имунитетът. Наум веднага ни идват разнообразните бактерицидни лампи и разнообразни инхалатори. Но могат ли те наистина да ни защитят.

Кои устройства наистина помагат в борбата с простудните заболявания

Бактерицидни ултравиолетови лампи

Благодарение на мерките за безопасност и непрекъсната дезинфекция от повече от година и половина насам, с процедурата по обеззаразяване за запознати почти всички. Два са видовете бактерицидни лампи – обикновени и рецикулаторни.

Първите са по-рядко използвани, не са покрити с нищо, така облъчването на въздуха протича пряко и се отделя озон. Това съединение е вредно за човека, затова процедурата по обеззаразяване следва да се извършва без да има други хора и задължително да се проветрява.

Също не трябва да се гледа към такава лампа, тъй като прякото облъчване при продължителен контакт може да увреди роговицата на очите.

Съвременните бактерицидни UVC лампи на практика са същите устройства, но могат да се използват в присъствие на хора. Лампата е вътре в колба, която блокира образуването на озон, а вентилаторът прогонва въздуха чрез лампата, за да се изчисти.

Сега се предлагат много видове бактерицидни лампи, различават се по размери, цени, марки, възможности за използване – за големи помещения или не много. Могат да се закупят и от дома, а не само в медицинските кабинети.

Също така има преносими бактерицидни лампи, техен първообраз е изработената още преди 1989 г. кварцова лампа тип Слънце. Абсолютно затворени са и се използват за профилактика на вирусни заболявания.

Сериозни противопоказания за този тип бактерицидни лампи няма, но ако планирате да го използвате за деца, то е по-добре да се направи консултация с лекар.

Бактерицидните UV-C лампи не трябва да се използват при висока температура, изразена интоксикация, системни заболявания на кожата – псориазис, дерматит, при деца.

За възрастните противопоказания са хипертония, захарен диабет, онкологични заболявания и принципно всяко заболяване в остър стадий. В тези случаи облъчването може да се проведе, но само в медицинско заведение и само под контрола на специалист.

Инхалатори

Инхалаторите са с пара, ултразвукови, компресорни, електро-мрежови. Парните са от стария тип, срещат се много рядко. Всички останали са познати като небулайзери, които разпръскват лекарство във вид аерозол и се отличават едно от друго по принцип на действие:

  • Ултразвукови – подходящи са за горните дихателни пътища и могат да се използват с разтвори само на водна основа;
  • Компресорни – добре работят също с разтвори на маслена основа и осигуряват допълнителен овлажняващ ефект;
  • Електронно-мрежови – малки портативни инхалатори, които са удобни за пътуване със самолет, пътешествие с деца. В такива инхалатори аерозол се образува чрез просмукване на течен препарат чрез микроскопични отвори във вибрираща мембрана.

Най-универсалните като възможности за използване на течности, комфортни за домашно приготвяне и най-добрите по отношение на цена-качество – това са компресорните инхалатори. Важно е да се разбира, че те не са портативни, а стационарни. И то доста шумни, за разлика електроно-мрежовите.

Какво е важно да знаем при покупка на устройство против настинки

Когато избираме устройство, което да защити нас и семейството ни от бактерии и вируси, е важно да сме наясно, че нито едно не дава 100% гаранция. И още повече за касае за устройствата с недоказана ефективност, които дори е трудно да се определят като медицински.

Някога родителите слагали на децата мъниста, които да ги пазят от вируси. Доста по-добре от тези мъниста със съмнителен произход ще предпазят децата от разболяване основните правила за хигиена, които са ни до болка познати от началото на 2020 г.

Всички ние научаваме тези правила през първите си години от нашите родители, но през последната година и половина, дори и тези, които сякаш ги бяха позабравили, добре си ги припомниха.

По време на отоплителния сезон са от полза и йонизатори и овлажнители, където въздухът е по-сух. Те добре пречистват въздуха, а това се отразява благоприятно на децата с алергия и астма и дишането се облекчава.