Защо трябва да прегръщаме децата колкото се може по-често
За Вас

Имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, 8 за поддържане на добро здраве и по 20 за личностно израстване. Това е реплика на американския психотерапевт Вирджиния Сатир. Съвременните учени могат да назоват минимум 7 медицински причини, поради които сме длъжни точно сега да започнем да изпълняваме тези нормативи по отношение на детето. Още повече, че 21 януари е Международен ден на прегръдките.
1. Повече близост
Най-очевидният ефект от прегръдките е психологическият. Те помагат на деца и родители да почувстват емоционална и психологическа връзка, взаимна подкрепа. Учените смятат, че тези ефекти се дължат на хормона на любовта и доверието – окситоцин.
Редовно укрепване на отношенията с помощта на прегръдките имат нужда не само децата. Не забравяйте за любимите, родители, близки роднини и добри приятели.
2. Справяне със стреса
През 1997 г. учените, наблюдавайки лабораторните мишки, стигат до интересен извод. Мишките майки, които прилежно се грижили за мишлетата, имали по-устойчиво н стрес потомство. По подобен начин работят всякакви видове тактилни контакти, включително и прегръдките.
Умението за справяне с нервните сътресения е важен навик за съвременния човек. Хроничният стрес повишава риска от затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, депресия и наркомания. Искате да защитите детето? Просто го прегърнете, точно сега. Правете това редовно.
Още едно поредно наблюдение: за подобряване на реакциите на потомството на стрес помага, дори галенето на бременни мишки. Така че ползата от прегръдките и нежните докосвания до появата на детето на бял свят също може да се смята за полезно.
3. Спрете истерията
Малките деца капризничат не от лош характер, а просто не могат да контролират емоциите си. Най-малкото в такива моменти детето се нуждае от вашите наставления. Детето има нужда от помощ, то се опитва да привлече внимание.
Съществуват различни начини бързо и без излишни нерви да прекратите детската истерия. Един от тях са прегръдките. Родителите трябва да запазят спокойствие, всячески да покажат на детето, че го разбират и подкрепят.
Подобно поведение на възрастен е конструктивно и правилно. Така няма да поощрявате емоционалните истерии на детето и ще го спасите от емоционална буря. Когато тя утихне, в спокойна обстановка можете да се заемете с наставления.
4. Подпомагане на умственото развитие на детето
Много любители на развиващите се играчки са добре запознати с такива словосъчетания като „тактилна стимулация“, „фина моторика на дланите“ и „развитие на познавателните способности“.
По време на игра с малки предмети рецепторите на дланите изпращат сигнали на главния мозък, което спомага за съзряване на нервната система и за развитие на мисленето. Прегръдките са като стимулация на тактилните рецептори, плюс – положителни емоции.
Научно доказано е, че огромното значение във формирането на личността и интелекта има родителската ласка. Редовните прегръдки са неизменна част от тази емоционална връзка.
5. Помагате на детето да расте
Децата, които растат в условия на дефицит на емоционални връзки, средно са с по-нисък ръст, тегло, обиколка на главата и на гръдния кош. За да обозначат изоставането в ръста, заради липсата на грижа и внимание, е бил измислен специален термин – психоемоционална недоразвитост. Предполага се, че възниква, вследствие на хормонални нарушения.
Изненадващото е, че такива деца растат по-бавно, дори и да се хранят пълноценно.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 185

Malchugani.com banner

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg