Повечето от нас смятат какаото за детска напитка, а възрастните предпочитат повече кафето. Какаото притежава обаче някои предимства, които кафето няма.

Защо не трябва да се отказваме от какаото и какво да добавим в него, за да получим повече ползи?

Защо да заменим кафето с какаова напитка

Ценността на какаовите зърна, от които се приготвя истинското кафе, е обусловена от високото съдържание на антиоксиданти, които се отнасят към групата на полифенолите, а също и на витамините, минералните вещества и алкалоидите, сред които кофеин, теофилин, теобромин.

Полифенолите предпазват клетките и кръвоносните съдове от увреждащото действие на различни неблагоприятни фактори на външната среда.

Те понижават нивата на лошия холестерол, подобряват състоянието на клетъчните стени, реологичните свойства на кръвта, тоест поддържат я в течно състояние, а това е профилактика на образуване на тромбози.

Така полифенолите нормализират кръвообращението във всички органи и системи. И затова те способстват за профилактика на някои заболявания, на първо място – на сърдечно-съдовите, на захарен диабет тип 2, а според някои данни, дори на онкологичните.

Какао и шоколад, които се изготвят от зърна какао, в малки количества оказват стимулиращо действие на метаболитните процеси на метаболитните процеси, тъй като в какаовите зърна се съдържа достатъчно количество витамини, антиоксиданти и минерални вещества, и по-точно на цинк, който ни е нужен за добро функциониране на имунитета.

Пиенето на какаова напитка - стимул за имунитета

Редовната употреба на какао в известна степен стимулира имунния отговор.

Изследванията, проведени сред група в напреднала възраст, показват, че какаото подобрява кръвообращението на главния мозък – хората, които обичат какао, се представят по-добре на тестовете за паметта.

Учените смятат, че въздействието на кръвоносните съдове е свързано също с антиоксиданти. Това означава, че употребата на какаото в известна степен може да бъде в известна степен профилактика на развитие на дегенеративни заболявания на нервната система, и по-точно на болестта на Алцхаймер.

Има и още едно предимство. Доколкото съдържанието на кофеин в какаото е много по-малко, отколкото в кафето, то и тонизиращото и възбуждащо действие при него е по-меко.

Какаото не предизвиква такова рязко покачване на артериалното налягане както силната кофеинова напитка.

Не води и до изразен диуретичен ефект както кафето. Антиоксидантите в него са повече, отколкото в кафето и в зеления чай. Затова хората, за които не се препоръчва кафе, може да пият напитки с какао.

Необходимо е да се знае, че какаото не е показно за хора, които имат заболявания, свързани с хипервъзбудимост на нервната система, алергични заболявания и подагра.

Какаото увеличава количеството пикочна киселина в кръвта и може да доведе до обостряне на подаграта. Млякото с висока масленост с какао не е препоръчително да се приема от хора с наднормено тегло, и с висока нива на холестерол. Вариант може да е растителното масло.

Как да приготвим максимално полезна напитка

Използвайте истинско какао на прах, което трябва да се вари. В него концентрацията на полезни вещества е повече, отколкото в бързо разтворимата напитка, в която какаото се обработва с различни химически съединения и част от полезните вещества се губят.

При липса на непоносимост към млечни продукти, е по-добре да приготвяме какаото с мляко или да добавяме в него готовата напитка.

Млякото понижава раздразващото въздействие на алкалоидите и на органичните киселини, съдържащи се в какаото, върху лигавицата на стомаха.

Теофилин и теобромин способстват за увеличаване на секрецията на стомашен сок. Затова и хората, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт с повишена киселинност – гастрити, язвена болест на дванадесетопръстника.

В период на обостряне на тези заболявания какао е по-добре да не се употребява. Растителното мляко няма такъв ефект, макар и да е с по-ниска масленост, по-малко калций и витамини от група Б.

Ако желаете да понижите калоричността на напитката, то по-добре да го сварите във вода, без мляко или да използвате обезмаслено мляко.

Ползата от самото какао се запазва без значение от това ще го пием ли с мляко или не.

Една-две чаши какао е желателно да се изпиват в първата половина на деня, то ще ни зареди с енергия, дава ни сили. И следва да се знае, че какаото е калорична напитка, добре насища.

Затова и гладът няма да ни безпокои достатъчно дълго време.