Появата на язви в устата е проблем с разнообразна и доста объркана етиология.

Язвите в устната кухина могат да възникнат при заболявания или увреждане на меките тъкани на устата и на езика, или да бъдат локално проявление на общите патологии на организма.

Нека да разгледаме най-честите причини за поява на язви в устната кухина и на методите за тяхното лечение.

Стоматити и язви в устата

Това название обединява заболявания на лигавицата на устната кухина с различен произход и проявления.

Причини за патологиите могат да бъдат несъблюдаване от пациентите на хигиената на устната кухина, обилните налепи по зъбите, разрушени зъби, дисбактериоза на устната кухина.

Освен това стоматити могат да възникнат при заболявания на стомашно-чревния тракт, на сърдечно-съдовата система, отслабване на имунната защита, алергични реакции, нарушаване на обмяната на веществата и много други патологии.

Язвите в устата са неизменни спътници на стоматитите без значение тяхната форма и проявление – афтозни, кандидозни и т.н. За да се избегне появата на язви, следва на първо място да се съблюдава хигиената на устната кухина.

А на второ място всякакви проявления, като язви, налеп по лигавицата на устата, хиперемия и оттичане на венците, трябва да бъдат повод да се потърси специалист. Самолечението в този случай е крайно нежелателно.

Травматични язви на устната кухина

Често язвените проявления в устата възникват не, поради заболявания, а вследствие на локални травми. Одраскване на венеца при почистване на зъбите, прехапване на бузите по време на хранене – ето и язва в устата.

Освен това микротравми могат да възникнат при нарушаване на техниката на стоматологичните манипулации. Причина за тях е използването на различен вид метали при лечение и протезиране, въздействие на химически вещества.

Язви в устата могат да възникнат и вследствие на носене на зъбните протези.

Слюнката притежава мощни регенериращи свойства, поради тази причина локалните травми в устата заздравяват изключително бързо, ако в тях не е попаднала инфекция.

С цел профилактика травмираната устна кухина може да се жабури с отвара от лайка и невен. Ако язвите не заздравяват повече от 2 седмици – е добре да си запишете час при зъболекар.

Язви в устата като проявление на сифилис

Както знаем това е хронично инфекциозно заболяване, което се развива при заразяване през кожата и лигавиците при пряк контакт, основно полов или чрез различни предмети, замърсени със секрети, съдържащи причинителят.

Язвите и папулите в устната кухина са една от проявните форми на вторичния сифилис, особено в стадия на рецидивиране.

При заразяване със сифилис язви могат да се появят по цялата повърхност на устната кухина – по небцето, езика, устните, вътрешната повърхност на бузите и в глътката.

Язвите имат ерозивен характер, и понякога се покриват с гноен кървав налеп.

Лечението на язвите, дължащи се на сифилис в устната кухина, се осъществяват паралелно с основното заболяване в условията на диспансери за венерически заболявания.

Туберкулозни язви в устата

В резултат на туберкулоза на белите дробове, когато туберкулозните бактерии чрез увредения епител се оказват на лигавицата на устната кухина, по нея се образуват язви.

Поради намаляващият брой болни от туберкулоза в България, е много малко вероятно причината за поява на язви в устата да се дължи на туберкулозни бактерии.