Наскоро на уеб страницата на Лондонския икономически институт се появи интересна публикация, която дава отговор на въпроса как мъжкият интелект влияе на съпружеската вярност.

Вероятно повечето от вас предполагат, че колкото по-умен е един мъж, толкова с повече жени би искал да бъде, но се оказва, е точно обратното.

Научният труд на британските учени се основава на логически хипотези. Според тях институтът на брака е бил разпространен от дълбока древност.

В хода на еволюцията мъжката полигамия постепенно се заменя от моногамия. На този етап от еволюцията се приема, че отношенията с една жена могат да предпазят мъжете от излишен стрес и са оптимален вариант.

Но в голяма част от Азия, Африка и на Тихоокеанските острови полигамията и досега се съхранява като преобладаваща форма на брачните отношения.

Възможно е по-умните мъже да са по-верни на своите съпруги, защото се чувстват по-сигурни в своите възможности и не се опитват да докажат своята мъжественост, бидейки интимни с безброй много жени.

Освен това мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са и с по-успешна кариера, което изисква значително отдаване от тяхна страна, което означава, че са повече ангажирани и от служебни ангажименти не им остава време да мислят за други жени.

Но пък от друга страна ако не успяват да балансират между работата и личния си живот, като отдават предпочитание на служебните ангажименти, рискуват отново да се сблъскат с проблеми с половинката си и дори да я загубят.

Но все пак всичко зависи от характера на мъжа, възможно е да е умен и успял и да не му е достатъчно да бъде с една жена, а да намира себе си, бидейки с по няколко партньорки едновременно.

Прекомерната служебна ангажираност също не е критерий за мъжката вярност. Ако чувства необходимост един мъж винаги може да намери време да бъде интимен с друга жена и да изневери за своята съпруга.

По-рано се твърдеше, че верността на един мъж зависи от теглото му. Проведен бил експеримент, в който участвали 5 000 мъже на възраст от 24 до 45 години.

И се оказало, че по-едрите мъже не изневеряват толкова, колкото стройните. Само 16% от охранените мъже търсели странична връзка, докато 80% от стройните се отнасяли към изневерите като към нещо нормално.

Според статистиката всяка 4-та съпружеска двойка преминава през изневяра.

Следва да се отбележи, че в края на юли 2015-та се разгоря скандал около американски сайт за съпружески изневери. Хакерите проникнали в базата данни на сайта и свалили данните за неговите потребители в мрежата.

Около 37 милиона души в повече от 50 държави се запознали с този ресурс за секс без ангажименти.

Специалистите смятат, че причините за изневерите могат да бъдат най-различни. Напълно е възможно един от партньорите да посрещне своята любов „встрани“.

Често изневярата предизвиква появата на още едно чувство у партньорите и това е желанието за мъст. Някои смятат, че изневярата е най-добрият способ да се отмъсти на съпруга, който е нанесъл обида.

Разбира се, това е път на никъде.

Опасност за брака представлява кризата, а също и охладняването на чувствата. Често един от съпрузите би искал нови преживявания и отново да изпита остротата на чувствата и страстта.