Бедата не идва сама. Докато близките до нас Украйна и Русия се тресат от свинския грип, а на американския континент бушува вирусът Зика, по света се пробужда още една смъртоносна болест – мелиоидоза.

Страшната болест се разпространява по света

Мелиоидозата е тежко инфекциозно заболяване, което протича като множествен абсцес или сепсис.
Причинител на това заболяване е пръчковидната бактерия Burkholderia pseudomallei.

До неотдавна мелиоидозата се смяташе за доста рядко заболяване, което предимно се срещаше в страните от Югоизточна Азия и в Австралия. Но тази година лекарите регистрираха случаи и в други страни.

Как можете да се заразите с мелиоидоза?

Инфектирането е възможно чрез употребата на замърсени хранителни продукти или вода. Инфекцията може да попадне през напукана или наранена кожа.

Заболяването се разпространява и от животни, дълго време учените предполагаха, че то се разпространява само от мишки. Но изследванията показват, че освен мишките, вектори на инфекцията могат да бъдат и заразени домашни животни.

При попадането на бактерията в напукана или наранена кожа възниква локален възпалителен процес, който се прехвърля към съседните лимфни възли. С течение на времето е възможно образуването на гнойно огнище.

Следва да се отбележи, че заболяването не се предава от човек на човек.

Най-често заразяването се осъществява при контакт на наранена или напукана кожа със замърсена с бактерията възбудител инфекция, при употреба на заразена храна и вода, а също и при попадане на патогенните микроорганизми в белите дробове с въздуха.

Как протича заболяването?

Мелиоидозата може да протича в различни форми. Най-разпространената е септичната. Може да започне с появата на инфилтрат в мястото на попадането на бактериите.

Скоро се възпаляват съседните лимфни възли, силно се повишава телесната температура и заболяването придобива формата на сепсис.

Развива се силно главоболие и задух. В редица случаи заболяването може да протече бурно, и болният умира за 2-4 дни от инфекциозен токсичен шок.

В други случаи първичното огнище на развитие на патологията са белите дробове, оттам инфекцията може да се разнесе из цялото тяло чрез кръвта.

При хората с хронични заболявания – например с имунни дефицити, захарен диабет, мелиоидозата прочита в много тежка форма, с появата на инфилтрати в белите дробове. Тези форми на патологията практически не се поддават на лечение.

Каква е моментната ситуация с мелиоидозата?

Експертите на Световната здравна организация бият тревога. Може би, защото мелиоидозата вече не е локално инфекциозно заболяване и е започнало бързо да се разпространява из света.

Така например, ендемични огнища на заболяването вече са регистрирани в 45 държави от тропичния климатичен пояс, и вероятно болестта бушува в още 34 други страни.

Основната причина за това активно разпространение на болестта е активната търговия между държавите и невероятната устойчивост на микроба, който оцелява в дестилирана вода цели 10 години.

Ако при разболяване от мелиоидозата не се предприемат адекватни спешни мерки за лечение на болния, то заболяването в 70% случаите води до смърт.

А това се случва много често, тъй като далеч не всички лекари имат опит в борба със заболяванията.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обяви, макар и по друг по повод вирусът Зика, че у нас специалистите бягат, поради крайното ниското заплащане, което е равно на това на хигиенистите.