Все по-голям брой съвременни момичета се стремят към атлетична фигура, която до неотдавна се е смятала за изключително мъжки прерогатив.

Експертите заговориха за нов тенденция сред жените – фигура от мъжествен тип.

Според издания във Великобритания модата с мускулестите тела сред жените се появи под влиянието на звездите от шоу бизнеса.

Сред знаменитостите жени особено явен в последно време стана стремежът да имат мъжки тип фигура – максимално стегнато тяло и задължително с „плочки“ на корема.

След като това се превърна в мода сред звездите, модата с плочките на корема стана масова под влияние на социалните мрежи. И сега новата модна тенденция се разпространи сред жените от всички възрастови групи.

Само в мрежата за видео споделяне YouTube могат да се изброят повече от милион видео клипове, които са специално предназначени за женската аудитория.

А също така съществуват още огромно количество мобилни приложения, книги и ДВД, които обещават максимална бърза поява на тези плочки на корема след няколко минути спортни занимания на ден, коментират експерти.

Според специалисти мъжете най-често възприемат такива женски фигури като изключително непривлекателни.

Но това по никакъв начин не смущава фанатизираните жени по темата за мускулите тела и още по-малко пък да ги възпира по някакъв начин.

Психолозите са убедени, че това е резултат на засилващото се желание на болшинството от жените по нищо да не отстъпват на представителите на силния пол, а също и да не зависят от тяхното внимание.

Аналогична беше ситуацията и с модата с татуировките. По-рано трайните рисунки по тялото се смятаха за изключително мъжки прерогатив, но след това и жените започнаха да си ги правят.

Първоначално това бяха отделни малки рисунки, но с течение на времето започнаха да се увеличават и сега могат да заемат целия гръб на девойката или цялата ѝ ръка.

Създава се впечатление, че по този начин жените се опитват да покажат, че могат да понесат всичко, което могат да понесат и мъжете. Това безумие с плочките на корема е също от тази серия, коментират психотерапевти.

Според персоналния треньор Карен Остин, за разлика от жените, които са минали 40-те години, младите девойки мечтаят да имат каменна преса и бицепси.

Но жените, трениращи по фитнес залите често забравят за това, че женското тяло по чисто биологични не могат да имат тези плочки.

Тази цел може да се постигне много по-лесно в млада възраст, когато хормоналният фон е балансиран. Но все пак е необходима пълна промяна на начина на живот и да се тренира с повишена интензивност.

Също така следва да се има предвид, че звездите от шоу бизнеса разходват много средства, за да изглеждат така.

Експерти коментират, че това желание на младите жени, тоест тези, които са под 40-годишна възраст, да имат мъжки тип фигура, може би се дължи на това, че обикновено на тяхната възраст техните майки са били ангажирани с грижата на 2 и повече деца.

А сега в развития свят тенденцията е все повече да се отлага раждането на първото дете, макар и лекарите постоянно да предупреждават по всички информационни канали с какви рискове е свързано разсрочването на създаването на семейство за по-късен етап от живота.