Оказва се, че абсолютно равните носни прегради се срещат много рядко. При всички хора присъства някакво отклонение на едната или на другата страна.

Това се случва, поради несъответствието на скоростта на растежа на костната и хрущялната тъкан, от които се състои носната преграда.

Ако изкривяването не пречи на дишането и не предизвиква никакви симптоми, то лечение обикновено не се изисква. Но в кои случаи този дефект създава значителен дискомфорт в живота на човека?

Хрема, която не минава

Именно до такова последствие най-често води същественото изкривяване на носовата преграда.

Затруднявайки оттичането на секрета от синусите, изкривения хрущял повишава предразположеността към възникване на алергични и възпалителни заболявания на дихателните органи, сред които хрема, алергичен ринит, вазомоторен ринит, синузит, тонзилит и т.н.

Освен това човек със значително изкривяване на носната преграда често изпитва затруднения с дишането през носа.

Това води до хъркане през нощта, поява на главоболие, раздразнение на нервната система и на други нарушения на жизнената дейност на организма.

Какви са методите за разрешаване на проблема с изкривената носната преграда?

Септопластиката представлява хирургическа интервенция, която има за цел премахване изкривяването на носната преграда.

Решението на въпроса за хирургичната корекция на преградата на носа във всеки конкретен случай се взема квалифициран отоларинголог след преглед на пациента, с използването на съвременна видеоендоскопска апаратура и при необходимост други методи на изследване.

Важно!

За малките деца не се препоръчва оперативно изправяне на носната преграда, тъй като процесът на растежът на носните хрущяли и кости все още не е завършен, и оперативната намеса може да предизвика неговото нарушаване.

Чести са случаите, когато хирургическа помощ се търси от хора на всякаква възраст. Това съвсем не е изненадващо, като се има предвид фактът, че с напредването на възрастта организмът естествено „се износва“.

И ако недостатъчното добро носово дишане в младостта обикновено се проявява много слабо, поради съществуващите силни адаптационни възможности на организма, то с напредването на възрастта еластичността на белодробната тъкан и жизненият капацитет на белите дробове се понижава, което прави непълноценното дишане през носа още по-явно.

Показания за провеждането на септопластика могат да бъдат следните проблеми, свързани с изкривяване на носната преграда:

• Хроничен отток на носната лигавица, който на свой ред е възможно да предизвика алергични ринити;
• Хронични възпаления на синусите – кухините около носа;
• Предразположеност към простудни заболявания;
• Регулярно кървене от носа;
• Сухота и сърбеж в кухината на носа, болезнени усещания в областта на лицето, главоболие;
• Затруднено дишане, хъркане;

Същност и видове септопластика

Хирургичната процедура се състои в прерязване на деформираните хрущялни участъци. Но предварите лигавицата се премахва, за да се запази целостта ѝ.

Съвременните методи позволяват отстраняването да се ограничи до малки участъци от преградата, които всъщност възпрепятстват дишането.

Съществува също и възможност за извличане на части от хрущяла, изтъняването им и впоследствие поставянето им на място. Днес се извършват следните видове изправяне на носната преграда.

Ендоскопска септопластика – позволява провеждането на операцията с минимално увреждане на хрущялите и тъканите, което осигурява значително по-добър естетически резултат, ката така намалява продължителността на периода на възстановяването.

Лазерна септопластика – позволява избягването на кръвотеченията и отоците, които се появяват след операцията, тъй като лазерът, разрязвайки тъканите, едновременно и „запоява“ кръвоносните съдове. Освен това осигурява силно изразен антисептичен ефект.