Много от нас знаят, че мазната кожа старее много по-бавно от сухата, но всеки мечтае да се избави от този проблем.

Мазният блясък, появата на черни точки и гнойни пъпки, разширени пори, сивкавия вид на лицето, размазаният грим – тези признаци на този тип кожа са познати на много от нас и създават немалко вълнения, притеснения и неудобства.

С този проблем се сблъскват не само девойки и юноши, но и хора в по-зряла възраст. А при 10% от подрастващите мазната кожа остава така и след 30 години.

Какво да направите кожата ви да бъде здрава, красива, чиста, матова и поддържана? Отговор на този въпрос ще се опитаме да дадем с настоящата статия.

Защо кожата става мазна?

Основната причина за повишено омазняване на кожата е прекомерната активност на мастните жлези.

Образуването на огромно количество себум от тях е причина за образуването на мазен слой на лицето, който запушва каналите на мастните жлези с черни точки, в резултат се появява обрив и цветът на кожата на лицето се влошава.

Защо пък мастните жлези започват да продуцират твърде голямо количество себум? Причините за тази тяхна активация са множество. Ето и основните от тях.

1. Излишък от тестостерон

Тази най-честа причина за омазняване на кожата е характерна за юношеската възраст, когато в организма започват мощни хормонални промени.

В повечето случаи към 25-тата година нивата на тестостерона се нормализират самостоятелно. Хормонален дисбаланс може да се наблюдава при жени в различни фази на менструалния цикъл или по време на бременност.

2. Наследствена предразположеност

Тази причина е обусловена от особеностите на хормоналния фон и на функционирането на нервната система, и не е възможно да се преодолее. В такива случаи се налага човек да усвои особеностите за ежедневната грижа за този тип кожа.

3. Неправилно хранене

В резултат на консумацията на мазни, сладки и солени храни, в които консервантите изобилстват се стига до нарушаване на функцията на много органи и системи.

В този случай справянето с мазната кожа е възможно само с промяна на хранителния режим.

4. Често излагане на стрес и депресии

Мазната кожа в този случай се обуславя от нарушено функциониране на нервната система. И можете да се справите с този проблем, като промените отношението към възникващите проблеми, с позитивно отношение към живота или лечение на нервни разстройства.

5. Нарушение във функционирането на вътрешните органи

На щитовидната жлеза, на червата, на стомаха, на панкреаса и на др. Много от заболяванията на вътрешните органи са причина за нарушаването на обмяната на веществата или на хормоналния фон, и мастните жлези започват да функционират ускорено.

6. Често използване на почистващи средства на спиртна основа

По въздействието на съдържащите спирт тоници и лосиони епидермисът започва активно да се обезводнява, и в отговор мастните жлези започват да продуцират голямо количество себум.

Как правилно да се грижите за мазната кожа на лицето?

Мазната кожа се нуждае от специална грижа, и от нея до голяма степен зависи външния ви вид. Поддържащите процедури задължително трябва да се допълват от съблюдаването на следните препоръки:

1. Спазване на диета;
2. Ограничаване, до колкото е възможно, на стреса;
3. Честа смяна на калъфките – трябва да се сменят ежедневно, тъй като натрупващите се на тях бактерии могат да предизвикат възпаление на кожата и поява на пъпки.
4. Недокосване с мръсни ръце на кожата на лицето, тъй като се увеличава вероятността от поява на възпаления и пъпки.