Това е естествен процес, но справянето с вредните навици и достиженията на съвременната дентална медицина могат да направят чудеса.

Защо с напредването на възрастта зъбите се променят

Основната причина – изтриването на емайла, което започва да дава признаци за себе си след 35-40-годишна възраст. Същността на този деструктивен процес е следната – през целия ни живот зъбите ни не знаят какво е това покой – предъвкват храна, трият се в бузите и в езика при говорене.

Първи посрещат неблагоприятни фактори, сред които алкохол, цигари, захар в храната и други. Всичко това води до постепенно изтриване на слой емайл.

От това зъбите изглеждат по-тъмни, тъй като през изтънелия емайл се вижда повече дентинът и отделно това води до намаляване на височината на захапката. Затова обикновено при младите хора зъбите са по-светли и по-големи, отколкото при по-възрастните.

Също от голямо значение е начинът на живот, наличие на хронични заболявания – захарен диабет, гастрити, колити и прочие заболявания на стомашно-чревния тракт, много от които се отразяват неблагоприятно на състоянието на зъбите, грижата за устната кухина, недостиг на минерални вещества.

При правилна грижа и редовно посещение на зъболекар изменения на емайла могат да се забавят, но те никога няма да се прекратят напълно. Дори най-съвременната медицинска техника не може да спре естествените процеси на стареене.

Как да запазим зъбите красиви и здрави максимално дълго

Промяна на начина на живот

Зъболекарят е най-добрият приятел на зъбите, но не трябва да забравяме, че сами можем съществено да удължим красотата и младостта на усмивката. Ето какво да забави процесите на стареене на зъбите:

  • Спиране на цигарите и на алкохола – спиртните напитки оцветяват зъбите и ги разрушават, поради съдържащите се в тях киселини;
  • Ограничаване на употребата на захар;
  • Спиране на храните и напитките с високо съдържание на оцветяващи вещества – кафе, чай и шоколад, червени и тъмни плодове.
  • Пълноценна домашна грижа за устната кухина – миене на зъбите 2 пъти дневно след хранене, използване на води за уста, конец за зъби и иригатор.
  • Пълноценно хранене с необходимия набор от белтъчини, въглехидрати, макро- и микроелементи, витамини.

Също задължителни прегледи при зъболекар 2 пъти годишно. Колкото по-бързо бъде открит евентуален проблем, толкова по-лесно ще бъде отстранен.

Да не се пренебрегва професионално почистване

Плаката по зъбите, която неизбежно се образува всеки ден, не само води до потъмняване, но и вреди на здравето на цялата на устна кухина. Отлична хранителна среда е за бактериите, предизвикващи кариес. Тези микроорганизми образуват киселини, които разрушават зъбите.

За пълното отстраняване на плаката не помага, дори и доброто домашна грижа, затова 2 пъти годишно трябва да ходим на зъболекар за професионално почистване.

Първичното ултразвуково почистване помага за отстраняване на плаката с помощта на ултразвукови вълни, извършва се и пълна санация на устната кухина.

Апаратното почистване на зъбите се извършва с помощта на фина водна струя и с абразиви. Под налягане те се подават към повърхността на зъбите и в пространствата между тях, като се премахва плаката и зъбния камък. С едно почистване може да се постигне избелване с от 1 до 3 тона чрез премахване на плака и зъбен камък.

Да се направи избелване

Почистването наистина оздравява зъбите, но не може да победи потъмняването от възрастта, което е свързано не с образуването на плака, а с изтъняване на емайла. За по-светли зъби с повече от 3 тона е по-добре да се направи избелване на зъбите. Преди избелването обаче почистването е задължително

Поставяне на обикновени или искрящи фасети

Избелването не може да помогне при намаляване на височината на захапката, при изтриване на емайла, както и при появяващи се с възрастта дефекти във формата на зъбите.

В тези случаи състоянието на усмивката може да се подобри с помощта на фасети. Това са тънки керамични приставки, които се поставят на предната повърхност на зъба. Разликата е в дебелината и метода на закрепване.

Обикновените фасети са с по-голяма дебелина – до 0,5 мм, и затова зъбът под тях трябва да се изпили. Искрящите фасети са по-тънки – не повече от 0,3 мм. Това означава, че може да се поставят или съвсем без пилене, или ако се прави такова, то да е минимално.

С помощта на фасетите може да се коригира и цвета на зъбите, но най-важното им предимство е подобряване на формата и възстановяване на височината на зъбите. Скриват пломби и последствия от травми.