Как кожата ни показва изхода от конфликта със собствения вътрешен свят?

1. Когато е здрава, кожата представлява в най-висша степен стабилен и уравновесен орган, който не причинява ни най-малко безпокойство. Излъчва покой и безметежност. Това примамливо чувство на кожата внушава идеята за изключително постоянство.

Когато кожата е здрава, тя е тиха безропотна и не изисква никаква грижа освен ежедневната хигиена. Може да се каже, че напомня на възпитано домашно коте, който не създава никакви грижи на своя стопанин. Именно поради тази причина повечето хора не отдават на своята кожа дължимото значение.

Но разболявайки се, кожата става много подобна на побесняло коте, който до съвсем неотдавна е мъркало тих. Иначе казано, разболявайки се кожата ни напомня за себе си по най-осезаемия начин.

2. Очевидно паметта за събитията не изчезва безследно и все някъде преживяното продължава да съществува. Психолозите предполагат, че опитът и преживяванията, които сякаш се изпаряват, всъщност се запазват в някаква област на психиката, която се определя като лично безсъзнателно.

То по някакъв начин смесва психическото съдържание и процесите, които по някакъв начин са отхвърлени от човека и съответно са премахнати от съзнанието. Това са внушаващите безпокойство мисли, конфликтите вътре в личността, моралните проблеми или неприемливите емоции.

Същата участ може да очаква също и събитията, които по някакъв начин са осъзнавани, но забравени, тъй като в настоящия момент не са съществени за човека. Така всички продукти на психическата дейност, които не притежават достатъчно енергия, за да се съдържат в съзнанието, се изпращат в личното безсъзнателно.

3. Сред всички телесни органи кожата е най-важния индикатор за психическото състояние на индивида. Тя е един вид огледало, в което се отразява всяко психическо разстройство.

Много засягащи кожата заболявания, както тези, които протичат бързо, така и хроничните, които носят уникална информация, позволяваща по-задълбочено да се разберат процесите, протичащи в психиката.

Тези заболявания сигнализират за страховете, тревогите, потиснатите емоции и говорят за наличие на несъзнателни комплекси.

4. Човек в състояние на невроза може да се сравни с омагьосан приказен персонаж, или с хора, оказали се във властта на неврозата, страдат от вътрешен конфликт и имат пагубна склонност по отношение на себе си и на околните.

Те са принудени да се държат много по-лошо, отколкото биха могли, да действат против собствената си воля под натиска на несъзнаваното.

При ученик се развива алергия към кожените стелки на обувките за училище, впоследствие развива сериозна екзема на стъпалата, а ходилата се намират в тесен контакт с външния свят.

Така свръхчувствителното момче реагира на хрома, който се използва за обработване на кожата. След известно време се установило, че алергичната реакция съвпаднала с прехвърлянето му в друг клас, където страдал от тиранията на учителя.

При жена на средна възраст възникнала алергична реакция към скъп парфюм още от първия ден на неговото използване. След известно време съпоставила фактите и разбрала, че тези парфюми ѝ били подарени от любимия мъж преди 6 месеца.

Парфюмът бил прощален подарък, след която изоставил жената по най-недостойния начин. И сега нейната кожа отхвърлила този подарък, тъй като сама не могла да се примири с неговата постъпка.

При много подобна ситуация жена, която преди работела на престижна работа в модната индустрия, развила алергия към никела, който се съдържа в повечето монети.