Суроватката е богат на хранителни вещества страничен продукт от производството на млечни продукти.

И въпреки че много хора се бъркат, чистият суроватъчен протеин не съдържа казеин, който може да причини алергии и се смята за канцерогенен.

Широко известен със своя капацитет за изграждане на мускулите, суроватъчният протеин има много други положителни ефекти върху здравето.

Всъщност, голяма част от научните изследвания ясно показват, че консумацията на суроватъчен протеин е благоприятна за бъбреците, червата и черния дроб, тъй като подхранва тялото и му помага да се изчисти от токсините.

Изследователите са установили, че суроватката помага за намаляване на високото кръвно налягане, предпазва от рак и възпаления.

Ето 6 причини да добавите суроватъчен протеин в здравословното си меню

1. Сваля кръвното до оптимални нива

Проучване на Washington State University през 2010 г. установи, че суроватъчният протеин значително намалява високото кръвно налягане. По думите на ръководителя на екипа учени - Сюзън Флюгел, този протеин няма странични ефекти, освен това намалява риска от инсулти и сърдечно-съдови заболявания.

2. Благоприятен е за сърдечно-съдовата система

Учените предполагат, че суроватъчният протеин има същото действие като лекарствата, понижаващи кръвното. Това е така заради съдържанието на ангиотензин-конвертиращия ензим.

Но, за разлика от фармацевтичните продукти, суроватъчният протеин няма негативни странични ефект. Нещо повече - той намалява лепкавостта на тромбоцитите и сваля риска от тромбоза, която води до инфаркт и инсулт.

В допълнение, изследователите са открили, че консумацията на суроватъчен протеин понижава лошия холестерол, повишава добрия, сваля триглицеридите.

3. Предпазва от рак на простатата

Проучване, проведено през 2003 г. от Университета на щата Охайо, установява, че при лечение на простатата със суроватъчен протеин са се увеличили с 64 процента нивата на глутатион, антиоксидант, който потиска причиняващите рак свободни радикали. Антиоксидантите намаляват и риска от възпаление и заболявания.

4. Възстановява храносмилателната система

Суроватичнът протеин благоприятства храносмилателната система, особено ако страдаме от дефицит на ензими и пробиотици. Консумацията на суроватъчен протеин потиска вредните бактерии в червата и същевременно поддържа полезните, регулира храносмилателната функция и намалява подуването на корема и образуването нагазове.

Млечната киселина в суроватката помага за стимулиране на оптималната функция на червата.

5. Подобрява здравето на пикочния мехур

Суроватъчният протеин стимулира уринирането и освобождаването на отпадъците и токсините, особено ако човек е склонен към задържане на течности.

Това действие помага за изцеление и предпазване от инфекции на пикочния мехур. Според най-новите данни, ракът на пикочния мехур е на девето място в света по честота на раковите заболявания. Консумацията на суроватъчен протеин намалява риска от рак.

6. Суроватката е естествен диуретик

Тя поддържа здравословната функция на бъбреците, а със стимулиране на уринирането, помага за изхвърляне на излишната сол, която кара тъканите да задържат вода.

Това води до отоци по краката, глезените, ръцете, пръстите, клепачите и дори на органите. Суроватъчният протеин е богат на калий, който е естествен враг на солта.

При това прочистването на организма от нея става без да се получава минерален дисбаланс - страничния ефект на много химични диуретици.

В допълнение, бъбреците са от ключово значение за елиминиране на метаболитните остатъци в организма, филтрират кръвта и премахват отпадъците чрез урината.

Без този процес се появяват проблеми като подагра, проявяваща се като остър артрит и с болки в палеца на крака. Остеоартрит, ревматизъм, екземи и бъбречни проблеми могат да се появят и от твърде много урея и други отпадъци в организма. Суроватката помага за изхвърляне на токсините чрез бъбреците.