Оказва се, че здравето на човека, и по-точно обмяната на веществата, могат да се отразят не само на децата, но дори и на внуците.

При внуците на мъже, които били с наднормено тегло и злоупотребявали със сладка, мазна и друга нездравословна храна, се оказал по-висок риска от развитие на мастна дистрофия на черния дроб, а също и на преддиабет и диабет тип 2.
Това установили учени от института за медицински изследвания в Сидни, Австралия.

По-рано се смяташе, че отговорността за здравето на детето изцяло лежи върху плещите на майката – от момента на самото зачеване.

Но малко внимание се отделяло на това как здравето на бащата и дядото влияе на още неродилото се дете.
А сега изследователите установяват, че внуците на мишки със затлъстяване, се оказват предразположени към нарушаване на обмяната на веществата, дори ако техните бащи са се хранили правилно в момента на тяхното зачеване.

Ако вашият баща или дядо страдал от наднормено тегло или затлъстяване, то трябва да сте особено внимателни с избора на хранителни продукти, предупреждават учените.

Учените не знаят как точно протича подобно програмиране за много поколения напред, но предполагат, че разковничето се крие в спермата.

Но има и добра новина – мишките с лоша наследственост не се разболявали от диабет, ако техният хранителен режим бил изцяло здравословен. Генетичните фактори сработвали само за тези гризачи, които хранели с фаст-фууд.

Учените казват, че това е доказателство, че е възможно да се излезе от омагьосания кръг на болестите на обмяната на веществата.

И предразположеността към нарушения на обмяната на веществата – това все пак са до голяма степен придобити проблеми, отколкото генетични.

Според специалистите е много важно да се разкаже на хората за резултатите от това изследване и възможните рискове, за да се внесат промяна в хранителния си режим още сега.

Но, както става, ясно от написаното тук става въпрос за изследване върху мишки, за които е характерно бързото размножаване.

За подобни изследвания, в които да вземат участие хора и дума не може да става, тъй като евентуалните резултати биха могли да излязат след едва 50-60 години, тъй като ако върнем календара обратно през 60-те години на миналия век затлъстяването, особено у нас е било разпространено само сред най-богатите хора, и то сравнително ограничено.

Тогава достъпът до храна за средностатистическия българин е бил сравнително ограничен, и по онова време е било голяма рядкост да се срещне човек с наднормено тегло.

Дали подобни генетични нарушения се случват при човека, както показват експериментите с мишки, също е много трудно да се установи, тъй като е необходимо наистина мащабно изследване, което ако започне сега, би следвало да завърши през 2066 година, когато ще се родят внуците на мъжете, които днес стават бащи.

А освен това те също трябва да пораснат, и да достигнат възраст около 40 години, когато да се направи преценка с изследвания дали са с предразположени към развитие на диабет.

Поне към момента обаче няма сигурни данни, че неправилното хранене е фактор, който отключва развитието на едни или други заболявания.

Напротив, дори напоследък се появиха изследвания, които показват, че би трябвало да се преразгледат препоръките за нормално тегло в посока нагоре.