Затлъстяването не е просто причина за глобална здравна криза. То също така причинява и огромни икономически жертви. Глобалната епидемия от напълняване струва на световната икономика 2 трилиона щатски долара годишно като разходи за здравеопазване, инвестиции за намаляване на влиянието на обезитета и загубата на производителност. Това показват резултатите от ново проучване, публикувано от McKinsey Global Institute.

Изследвания, направени от консултантската компания McKinsey, показват, че това число е приблизително равно на брутния вътрешен продукт на страни като Италия и Русия. В класация на икономическото бреме, генерирано от човека, McKinsey Global Institute поставя затлъстяването на трето място с 2,8 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

За сравнение, на първо място е тютюнопушенето, което струва 2,1 трилиона долара на световната икономика и съставлява 2,9 на сто от световиня брутен вътрешен продукт. Със същите показатели са щетите от въоръжени конфликти, войни и тероризъм. Едва след тях са икономическите разходи от неграмотността, климатичните промени, замърсяването на въздуха, наркоманиите, пътните инциденти, трудовите злополуки, недохранването, необезопасения секс и лошата хигиена.

Около 2,1 милиарда души, или почти една трета от населението в света, са били с наднормено тегло или затлъстяване през 2013 г., според проучване, публикувано по-рано тази година в медицинското списание The Lancet. Това е рязко увеличение спрямо 1980 г., когато затлъстелите хора в света са били 857 милиона.
В най-развитите икономики затлъстяването се нарежда сред първите три генерирани от човека икономическите разходи. McKinsey Global Institute изчислява, че затлъстяването формира $ 663 милиарда годишни разходи в САЩ и от $ 70 милиарда в Обединеното кралство.

България е на едно от първите места по брой на затлъстелите. Страната ни е и на шесто място в ЕС по брой на деца с наднормено тегло на възраст от 11 до 17 г. Всеки трети първокласник у нас има излишни килограми, смята председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев. По думите му, това се очертава като световен проблем.

През последните 30 години броят на затлъстелите в Китай се е увеличил с 80 на сто. Всеки ден расте и броят на хората с обезитет в САЩ и Бразилия. Единствено Дания успява да задържи броят на затлъстелите на едно и също ниво през последните 10 години.

Освен че е козметичен проблем и има тежък ефект върху икономиката, затлъстяването е и причина за много болести като високо кръвно, диабет, ставни заболявания. Близо 500 000 случая на рак годишно са при хора с наднормено тегло, като проблемът е особено тежък в Северна Америка, съобщи Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация.

Според проучване, публикувано в списание The Lancet Oncology, се посочва, че излишните килограми са сериозен рисков фактор за поява на рак, отговорен за близо половин милион, или 3,1 на сто от новите случаи на рак годишно. Обезитетът увеличава риска от рак на дебелото черво, хранопровода, ректума, панкреаса, бъбреците, жлъчката, както и на яйчниците, ендометриума и на гърдата след менопауза.

Според Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация, онкологичните проблеми при жените в много по-голяма степен са причинени от обезитет, в сравнение с мъжете. 10 на сто от новите случаи на рак на гърдата след менопауза биха могли да бъдат предотвратени, ако жените поддържат теглото си в норма.