Антиоксидантите флаваноли, които естествено се съдържат в какаото, са в състояние да обърнат процеса на прогресивното отслабване на паметта, дължащо се на напредването на възрастта.

Този факт установиха учени от Колумбийския и Нюйоркския университет по време на проведено проучване, публикувано в списание „Nature Neuroscience“.

В предишни свои проучвания един от авторите на новото изследване е установил, че обусловеното от напредването на възрастта отслабване на паметта е в резултат на измененията, които се извършват в зона в мозъка, наречена gyrus dentatus, локализирана в хипокампуса.

Но се смята, че състояние, предшестващо болестта на Алцхаймер засяга друга зона в хипокампуса, позната на учените с наименованието енторинален кортекс.

А това предполага, че различни процеси са в основата на „нормалното“ отслабване на паметта и тази загуба на способностите за запаметяване на информация, дължащо се на болестта на Алцхаймер.

Но не всички учени са на единно мнение, че съществува състояние, като нормална загуба на паметта.

В проучване, проведено от учени от Медицински център в Чикаго и публикувано в списание „Neurology“ през 2010 г. било извършено проследяване на 350 католически свещеници, монахини и монаси, а след това им била направена аутопсия след смъртта.

Учените установили признаци на увреждане на мозъка у всички тях, при които преди смъртта били налице признаци на отслабване на паметта.

Не всички увреждания обаче се дължали на болестта на Алцхаймер.

Какаото засилва способностите за запаметяване и останалите мозъчни функции

От резултатите на предишни научни изследвания е установено, че какаовите флаваноли укрепват невронните връзки в gyrus dentatus при мишки.

И затова авторите на новото изследване се опитали да анализират как тези флаваноли могат да повлияят върху способностите за запаметяване на информация на човека.

Новото проучване се фокусира върху вида на когнитивния упадък, който обикновено се свързва с нормалното стареене, а не с болестта на Алцхаймер.

Този когнитивен упадък се характеризира с отслабване на способностите за възприемане на информация и за запомняне на конкретни неща, като например нови имена или къде са били оставени предмети като ключове или автомобили.

Научните изследвания показват, че когнитивният упадък може да започне още в началото на зрелостта, но обикновено не се отразява на качеството на живот поне до 50-годишна възраст.

Понеже от шоколадовите изделия при производството им обикновено се отстраняват какаовите флаваноли, учените използват при провеждането на изследването специална напитка, богата на този вид антиоксиданти, произведена от компания за производство за шоколади и какаови напитки за целите на изследването.

В проучването, взели участие 37 души в добро здравословно състояние на възраст между 50 и 69-годишна възраст.

Те били разделени на случаен принцип, като от едната група спазвали хранителен режим, при който си набавяли незначително количество флаваноли около 10 мг. дневно, а другата големи количества – 900 мг.

В началото и края на проучването били проведени тестове на способностите на участниците да запаметяват информация. Освен това на всички доброволци било направено образно изследване на притока на кръв към gyrus dentatus.

При участниците, които се придържали към хранителен режим с повишен прием на флавоноиди, се установило значително повишаване на активността на зоната в мозъка, наречена към gyrus dentatus и подобрени способности за запаметяване на информация в сравнение с доброволците, които приемали плацебо напитка.

Освен това резултати множество научни изследвания показват, че антиоксидантите флаваноли, които се съдържат също в големи количества в зеления чай и някои плодове и зеленчуци, са изключително полезни за здравето.

Наскоро започнало мащабно клинично проучване изследва дали флаванолите могат да предотвратят инфаркт и инсулт.