Понякога, за да отслабнем или да подобрим начина си на хранене, е достатъчно да направим малки промени в кухнята. Има изключително здравословни, вкусни и ароматни заместители на голяма част от продуктите, които употребяваме прекалено често, макар да знаем, че не са полезни за здравето ни.

Майонеза

Заменете майонезата с продукт, който съдържа по-ниско количество мазнини и ще си спестите много калории. Леката майонеза понижава калориите на една супена лъжица до 35, а общото съдържание на мазнините до 3 и 4 грама на порция. Ако направите тази промяна в дългосрочен план, с течение на времето ще забележите подобрение.

Заменете заквасената сметана с кисело мляко

Стандартните топинги за печени картофи са масло, маргарин или заквасена сметана, но можете да си спестите много калории и мазнини, ако ги замените с обезмаслено кисело мляко.

В две супени лъжици обезмаслено кисело мляко се съдържат 24 калории и никакви мазнини, а в заквасената сметана - 50 калории и 5 грама мазнини, в маргарина 140 калории и 16 грама мазнини и в маслото около 200 калории и общо 23 грама мазнини.

Освежете салатите с лимонов сок

Заменете салатения дресинг с пресен изцеден лимонов сок, който не съдържа мазнини и излишни калории. Пресният лимонов сок има освежаващ вкус и допълва отлично градинските зеленчуци в салатата.

Заменете богатите на мазнини млечни продукти с обезмаслени

Пълномасленото мляко съдържа почти 4% мазнини. В една чаша пълномаслено мляко има 156 калории, 9 грама мазнини и 34 милиграма холестерол. Обезмасленото мляко съдържа 54 калории по-малко, 2 грама мазнини и 12 милиграма холестерол, освен това съдържа същото количество калций и дори повече витамин А.

Заменете наситения шоколад с обезмаслен шоколадов пудинг без захар

Ако използвате обезмаслено мляко, за да приготвите вкусен и ароматен пудинг, ще се насладите на 80 калории и 0 г мазнини и 15 грама въглехидрати за половин чаша. С този заместител ще си спестите 200 калории, 17 грама мазнини и 20 грама въглехидрати.

Ако се обичате да експериментирате разбъркайте една супена лъжица фъстъчено масло в пудинга и отново ще си спестите 100 калории, 10 грама мазнини и 15 грама въглехидрати в сравнение със съдържанието на млечния шоколад.

Печен чесън

Изпробвайте печен чесън на фурната за 30 минути или го оставете в микровълновата за две минути. Печеният чесън може да се добави към паста или да се използва за маслена сладост на маслото или маргарина в съчетание с хляб, картофи, зеленчуци или тестени изделия.

Една супена лъжица печен чесън съдържа 12 калории, няма мазнини или натрий. В сравнение с една супена лъжица маргарин, печения чесън ви спестява 58 калории, 8 грама от общото съдържание на мазнини, както и 100 милиграма натрий. Освен това чесънът има лечебни свойства за здравето на сърцето, като понижава кръвното налягане и помага да се предотврати появата на атеросклероза.

Съхранявайте консервираната риба във вода

Консервата с риба тон е чудесен източник на висококачествени протеини и здравословни омега-3 мастни киселини. Когато купувате риба тон изберете консервирана в собствен сос, вместо в растително масло. Консервираната риба тон ще ви спести 69 калории, 6 г мазнини и 14 милиграма.