Всички знаем за съществената роля на храната и въздействието, което има тя върху тялото ни и процесите в него.

За да отслабнем е необходимо предварително да получим правилна информация за различните хранителни продукти и полезните им свойства върху организма. Знаете ли, че има храни, които стимулират изгарянето на мазнините по естествен начин? Ако не - ето кои са те.

Пълнозърнести храни

Знаете ли, че тялото изгаря двойно повече калории, ако се храните с пълнозърнести храни? Препоръчват се продукти, богати на фибри, като кафяв ориз и овесени ядки.

Постно месо

Протеините помагат за изгаряне на 30% от калориите по време на храносмилането. Храните богати на белтъчини като пилешкото месо, риба и пуешко месо помагат за изграждане на мускулна маса.

Както знаете, когато мазнините се топят се увеличава мускулната маса. За усвояването на белтъчините, организмът изразходва повече, отколкото при преработката на въглехидрати и мазнини.

Нискомаслените млечни продукти

Нискомаслените млечни продукти са добър източник на калций и витамин D. Те помага за изграждане на мускулна маса и ускоряват метаболизма. Нискомасленото мляко и млечните продукти увеличават производството на хормона калцитриол, който стимулира клетките в организма да изразходват повече мазнини.

Зелен чай

Ежедневния прием на четири чаши зелен чай допринася за освобождаване на 6 килограма за осем седмици. За да имате на разположение тази освежаваща лятна напитка съхранете кана чай с лед в хладилника. Освен че предпазва от образуване на ракови клетки, зеленият чай предотвратява редица сърдечно-съдови заболявания и ускорява обменните процеси в тялото.

Леща

Знаете ли, че една чаша леща съдържа 35% от препоръчителния дневен прием на желязо? Според изследванията 20% от хората страдат от дефицита му, а когато липсват основни хранителни вещества метаболизмът се забавя.

Люти чушки и подправки

Капсаицинът е съединение, което загрява тялото и стимулира допълнителното изразходване на калории. За да си го набавите е необходимо да консумирате сурови, варени, сушени или под формата на подправки - люти чушки. За да ускорите метаболизма, добавете люти чушки към ястията, които приготвяте, понеже те са така наречените натурални начини за бързо редуциране на мазнините. Лютите подправки подобряват сърдечната дейност, подобряват терморегулацията и стимулират обмяната на веществата. Доказано е, че хората, които консумират повече люти и пикантни храни приемат около 200 ккал по-малко през следващите няколко часа.

Канела

Редица изследвания доказват благоприятните свойства на канелата върху организма. Доказано е, че 1/4 чаена лъжичка канела по време на хранене помага за по-бързото усвояване на захарта и понижава кръвната захар. Този метод е отлично средство за стопяване на мазнини, понеже повишените нива на кръвната захар водят до производство на повече мастни клетки.

Грейпфрут

Много диети включват този чудесен плод, който има редица благоприятни свойства върху организма. Някои изследвания доказват, че ако преди всяко хранене изяждате по половин грейпфрут или изпивате 150 мл сок в продължение на 14 дни ще свалите два килограма.

Причината за това е, че грейпфрутът понижава нивата на инсулина и по този начин понижава апетита. Ако този плод не спада към любимите ви поради леко киселия си вкус смесете сока му с портокалов или лимонов. Освен че ще подсилите имунитета си, ще помогнете на организма си да се освободи от токсините.